Νέους κανόνες σήμανσης, ακριβέστερους και πιο κατανοητούς για τους καταναλωτές, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι νέοι αυτοί κανόνες αποσκοπούν στο να αποφευχθούν τυχόν παραπλανητικές ονομασίες αναφορικά με τους ανάμικτους χυμούς και τη χρήση της σήμανσης «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα».
Οι νέοι κανόνες είναι οι εξής:
– Ανάμικτοι Χυμοί
Η ονομασία των προϊόντων που παρασκευάζονται από δύο φρούτα πρέπει να ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο τους. Για παράδειγμα αν το προϊόν αποτελείται από 90% χυμό μήλου και 10% χυμό φράουλας θα πρέπει να ονομαστεί «Χυμός μήλου και φράουλας».
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου στην ονομασία του προϊόντος αναγράφεται μόνο το συστατικό με το χαμηλότερο ποσοστό περιεκτικότητας. Στην περίπτωση που ο χυμός παρασκευάζεται από τρία ή περισσότερα φρούτα η ονομασία του μπορεί να είναι πιο γενική, όπως για παράδειγμα «Ανάμικτος χυμός».
– Σάκχαρα και γλυκαντικές ουσίες
Οι ευρωβουλευτές γνωρίζουν ότι οι καταναλωτές – ειδικά οι διαβητικοί, οι γονείς και τα άτομα σε δίαιτα – θέλουν να έχουν σαφείς πληροφορίες για τη διαφορά μεταξύ «χυμού» και«νέκταρ», καθώς και για την παρουσία όλων των γλυκαντικών ουσιών.
Στο μέλλον, οι χυμοί φρούτων εξ ορισμού δεν θα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή γλυκαντικές ουσίες. Το «Νέκταρ», το οποίο παρασκευάζεται από τον πολτό φρούτου με την προσθήκη νερού, μπορεί να περιέχει πρόσθετη ζάχαρη ή γλυκαντικά.
Η επισήμανση «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα» δεν θα επιτρέπεται σε νέκταρ που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως σακχαρίνη, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή σύγχυση.
– 100% χυμός πορτοκάλι
Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να περιέχει έως και 10% χυμό μανταρινιού, ο οποίος συμβάλλει στο χρώμα και τη γεύση. Οι νέοι κανόνες διευκρινίζουν ότι τόσο οι εισαγόμενοι χυμοί πορτοκαλιού όσο και αυτοί που παρασκευάζονται στην ΕΕ θα πρέπει να είναι καθαροί χυμοί πορτοκαλιού για να πωλούνται ως τέτοιοι.
Σε διαφορετική περίπτωση, για παράδειγμα εάν περιέχουν και χυμό μανταρινιού, αυτό θα πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια στην ονομασία του προϊόντος.
Οι νέοι κανόνες έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ του ΕΚ και του Συμβουλίου στα πλαίσια των άτυπων συζητήσεων που προηγήθηκαν. Μετά και τη σημερινή έγκριση του ΕΚ απομένει η επίσημη έγκριση του Συμβουλίου για τη θέσπιση της νέας νομοθεσίας. Οποιαδήποτε προϊόντα διατεθούν στην αγορά ή επισημανθούν πριν από αυτήν την έγκριση θα μπορούν να πωλούνται ως έχουν έως και 3 χρόνια αργότερα.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει εντός 18 μηνών να μεταφέρουν τους νέους κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο.
Πηγή: econews