Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του πανεπιστημίου Harvard και των υπουργείων Υγείας και Παιδείας υπεγράφη σήμερα το πρωί. Η εκστρατεία αυτή χρηματοδοτείται με 1 εκατ. δολάρια από Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία.

Αυτή η συνεργασία αναμένεται να βοηθήσει προς την κατεύθυνση που δίνει ο νέος νόμος που έρχεται σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και απαγορεύει το κάπνισμα σε κάθε κλειστό δημόσιο χώρο.

Σύμφωνα με το νόμο αυτό, ο παραβάτης επιχειρηματίας κινδυνεύει να χάσει την άδεια του, ενώ ο παραβάτης πολίτης καπνιστής που δε θα σεβαστεί την ολική απαγόρευση θα πληρώσει πρόστιμο το οποίο επιβάλει η Δημοτική Αστυνομία και αποστέλλεται στη ΔΟΥ στην οποία ανήκει ο πολίτης.

Στο μνημόνιο που υπογράφτηκε σήμερα προβλέπεται συνεργασία σε τρία επίπεδα:

Πρώτον, στην εφαρμογή των πολιτικών ενάντια στο κάπνισμα, στη χάραξη της επικοινωνιακής στρατηγικής, στη διενέργεια ερευνών και στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στατιστικών στοιχείων.

Δεύτερον, στη διοργάνωση συνεδρίων και στην εκπαίδευση των ιατρών, των εκπαιδευτικών, των εποπτών υγείας και όλων όσοι είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή του νόμου.

Τρίτον, στην προσπάθεια για αλλαγή νοοτροπίας και στη διαμόρφωση αντικαπνιστικής συνείδησης που πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία.

Η Υπουργός Υγείας & κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σημείωσε ότι η ολική απαγόρευση του καπνίσματος που θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου, «δεν αποτελεί απλά μια πολιτική απόφαση. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και γι’ αυτό είναι κρίσιμη η ενημέρωση των πολιτών, η αξιοποίηση της επιστημονικής και της διεθνούς εμπειρίας».

Λαμβάνοντας το λόγο στη σημερινή εκδήλωση, ο Καθηγητής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, Gregory Connoly, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο κάπνισμα σε όλο τον κόσμο και ιδίως στις γυναίκες.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνη Δημόπουλο, τον Κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, Dr. Julio Frenk και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και καθηγητή, Σταύρο Μπεσμπέα.

Στην τελετή υπογραφής του μνημονίου παρέστησαν ο πρόεδρος του ΕΟΦ Ιωάννης Τούντας ο πρόεδρος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής κατά του Καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης καθώς και οι καθηγητές Χριστίνα Γκράτσιου, Ιωάννης Κυριόπουλος και Δημήτρης Τριχόπουλος.