Την ελπίδα ότι κάποια µέρα οι επιστήμονες θα μπορούν να κάνουν τους παράλυτους ανθρώπους να περπατούν µεταβιβάζοντας σήµατα στον εγκέφαλό τους µε τη βοήθεια εµφυτευµάτων, γεννά η έρευνα που έκανε ο καθηγητής Νευροεπιστημών πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Μιγκέλ Νικολέλις.

Οι επιστήµονες έκαναν το πείραμα µεταβιβάζοντας με ασύρματα καλώδια σκέψεις στον εγκέφαλο των µακρινών συγγενών του ανθρώπου. Οι σκέψεις αυτές είχαν τη µορφή πληροφοριών και ήταν γραµµένες µε τέτοιον τρόπο ώστε τα ζώα να καταφέρουν να τις κατανοήσουν.

Ορισµένα από τα ηλεκτρόδια χρησιµοποιήθηκαν για να καταγράψουν παραγόµενα από τον εγκέφαλο σήµατα και κάποια άλλα για να µεταβιβάσουν σε αυτόν δεδοµένα από το εξωτερικό περιβάλλον. Το µεγάλο στοίχηµα που τελικά κερδήθηκε ήταν αν θα κατάφερναν οι πίθηκοι να κατανοήσουν το τι έλεγαν τα σήµατα που οι επιστήµονες διοχέτευαν στο µυαλό τους.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο του προγράµµατος «Περπατώ Ξανά που χαρακτηρίζεται από τις προσπάθειες αµερικανών, ελβετών και βραζιλιάνων ερευνητών να δηµιουργήσουν έναν εξωσκελετό που θα βοηθά ανθρώπους µε παράλυση να κινούν τα χέρια και τα πόδια τους και εντέλει να περπατούν.

Το µεγαλύτερο µέρος της τεχνολογίας για την ολοκλήρωση του εξωσκελετού υπάρχει ήδη, αυτό που λείπει όμως είναι µία µηχανική διασυνδετική διάταξη στον εγκέφαλο που θα επιτρέπει στους παράλυτους ανθρώπους να ελέγχουν τις κινήσεις τους µόνο µε τη δύναµη της σκέψης.