Οι γονείς κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τα παιδιά υγιή κατά την περίοδο της γρίπης, αλλά μερικές φορές ακόμη και τα προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να τα αποτρέψουν από το να νοσήσουν. Αν το παιδί σας αρρωστήσει με γρίπη κατά τηξ διάρκεια της σχολικής χρονιάς, το να το κρατήσετε στο σπίτι μπορεί να το βοηθήσει να αναρρώσει πιο γρήγορα. Βοηθά επίσης στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού σε άλλα παιδιά στο σχολείο, κάτι που είναι κρίσιμο για να διατηρούνται όλοι όσο το δυνατόν πιο υγιείς.

Οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν στα άρρωστα παιδιά να μένουν σπίτι μέχρι να γίνουν εντελώς καλά για να επιστρέψουν στο σχολείο, όπως μεταδίδει το Health Line. Αυτό συμβαίνει συνήθως περίπου 24 ώρες μετά την έναρξη της βελτίωσης των συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε εάν το παιδί σας είναι αρκετά καλά ώστε να επιστρέψει στο σχολείο.

Πυρετός

Είναι καλύτερο να κρατάτε το παιδί σας στο σπίτι εάν έχει θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου. Ο πυρετός υποδηλώνει ότι το σώμα καταπολεμά τον ιό, πράγμα που σημαίνει ότι το παιδί σας είναι ευάλωτο και πιθανότατα μεταδοτικό. Περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες μετά την πτώση του πυρετού και τη σταθεροποίηση χωρίς φαρμακευτική αγωγή πριν στείλετε το παιδί σας πίσω στο σχολείο.

Εμετός και διάρροια

Ο εμετός και η διάρροια είναι καλοί λόγοι για να μείνει το παιδί σας στο σπίτι. Αυτά τα συμπτώματα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν στο σχολείο και δείχνουν ότι το παιδί εξακολουθεί να είναι ικανό να μεταδώσει την ίωση σε άλλους. Επιπλέον, σε μικρότερα παιδιά, τα συχνά επεισόδια διάρροιας και εμετού μπορεί να δυσκολέψουν την κατάλληλη υγιεινή, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης. Περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες μετά το τελευταίο επεισόδιο προτού επιστρέψετε το παιδί σας στο σχολείο.

Κούραση

Εάν το παιδί σας αποκοιμάται στο τραπέζι ή το βλέπετε ιδιαίτερα κουρασμένο, είναι απίθανο να ωφεληθεί από το να κάθεται όλη μέρα στην τάξη. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παραμένει ενυδατωμένο και αφήστε το να ξεκουραστεί στο κρεβάτι. Εάν το παιδί σας παρουσιάζει ένα επίπεδο κόπωσης που είναι πέρα ​​από αυτό που θα περιμένατε από μια τυπική ήπια ασθένεια, μπορεί να είναι σε λήθαργο. Ο λήθαργος είναι ένα σοβαρό σημάδι και πρέπει να αξιολογηθεί αμέσως από παιδίατρο.

Επίμονος βήχας ή πονόλαιμος

Ένας επίμονος βήχας είναι πιθανό να είναι ενοχλητικός στην τάξη. Είναι επίσης ένας από τους κύριους τρόπους εξάπλωσης μιας ιογενούς λοίμωξης. Εάν το παιδί σας έχει έντονο πονόλαιμο και βήχα που διαρκεί, κρατήστε το στο σπίτι μέχρι να φύγει ο βήχας ή μέχρι να περιοριστεί. Μπορεί επίσης να χρειαστεί εξέταση από τον γιατρό του παιδιού σας για ασθένεια όπως ο στρεπτόκοκκος, ο οποίος είναι εξαιρετικά μεταδοτικός αλλά αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά.

Ερεθισμένα μάτια ή εξανθήματα

Τα κόκκινα, με φαγούρα και υγρά μάτια μπορεί να είναι δύσκολο να τα διαχειριστείτε στην τάξη και μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού σας από τη μάθηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα εξάνθημα μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλης λοίμωξης, επομένως θα πρέπει να πάτε το παιδί σας στον γιατρό. Το να κρατάτε το παιδί σας στο σπίτι είναι συνήθως το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε μέχρι να υποχωρήσουν αυτά τα συμπτώματα ή μέχρι να μιλήσετε με το γιατρό. Εάν το παιδί σας έχει επιπεφυκίτιδα ή ροζ μάτια, πρέπει να διαγνωστεί έγκαιρα, καθώς αυτή η πάθηση είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα.

Εμφάνιση και συμπεριφορά

Το παιδί σας φαίνεται χλωμό ή κουρασμένο; Φαίνεται ευερέθιστο ή αδιάφορο στο να κάνει καθημερινές δραστηριότητες; Δυσκολεύεστε να κάνετε το παιδί σας να φάει κάτι; Όλα αυτά είναι σημάδια ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος αποκατάστασης στο σπίτι.

Πόνος

Τα αυτιά, οι στομαχόπονοι, οι πονοκέφαλοι και γενικά οι πόνοι στο σώμα συχνά δείχνουν ότι το παιδί σας εξακολουθεί να παλεύει με τη γρίπη. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα παιδιά, επομένως είναι καλύτερο να τα κρατάτε σπίτι μέχρι να εξαφανιστεί ο πόνος ή η ενόχληση.

Εάν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να αποφασίσετε αν θα κρατήσετε το παιδί σας στο σπίτι από το σχολείο, τηλεφωνήστε στο σχολείο και μιλήστε με τη νοσοκόμα για να λάβετε συμβουλές. Τα περισσότερα σχολεία έχουν γενικές οδηγίες για το πότε είναι ασφαλές να στέλνετε τα παιδιά πίσω στο σχολείο αφού είναι άρρωστα και η σχολική νοσοκόμα θα χαρεί να τις μοιραστεί μαζί σας. Αυτές οι οδηγίες μπορεί επίσης να είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Πώς να διαχειριστείτε μια μέρα με άρρωστο παιδί στο σπίτι

Εάν αποφασίσετε ότι το παιδί σας πρέπει οπωσδήποτε να μείνει σπίτι, μπορεί να αντιμετωπίσετε πολλές επιπλέον προκλήσεις. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προετοιμαστείτε για τις ημέρες ασθενείας:

Μιλήστε με τον εργοδότη σας εκ των προτέρων

Συζητήστε με τον εργοδότη σας καθώς πλησιάζει η εποχή της γρίπης. Για παράδειγμα, ρωτήστε σχετικά με την εργασία από το σπίτι και τη συμμετοχή σε συσκέψεις μέσω τηλεφώνου ή Διαδικτύου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τον εξοπλισμό που χρειάζεστε στο σπίτι.

Γονική άδεια

Θα πρέπει επίσης να μάθετε πόσες ημέρες ασθενείας έχετε στη δουλειά, ώστε να μπορείτε να εξισορροπήσετε το ρεπό σας. Μπορεί ακόμη και να θέλετε να ρωτήσετε τον εργοδότη σας για τη δυνατότητα να πάρετε μια μέρα άδεια. Μια άλλη επιλογή είναι να ανταλλάξετε τις δουλειές στο σπίτι με τον σύντροφό σας, αν εργάζεστε και οι δύο.

Έχετε ένα Backup Plan

Καλέστε ένα μέλος της οικογένειας, έναν φίλο ή μια μπέιμπι σίτερ για να δείτε αν θα μπορούσαν να μείνουν με το παιδί σας. Το να έχετε κάποιον διαθέσιμο να σας βοηθήσει άμεσα μπορεί να είναι πολύτιμο όταν δεν μπορείτε να μείνετε σπίτι από τη δουλειά για να φροντίσετε το παιδί σας.

Προετοιμάστε προμήθειες

Ορίστε ένα ράφι ή ένα ντουλάπι για φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ώστε να είστε έτοιμοι για την εποχή της γρίπης. Η διατήρηση αυτών των αντικειμένων σε ένα μέρος είναι επίσης χρήσιμη για όποιον έρχεται στο σπίτι σας για να φροντίσει το παιδί σας.

Μαντηλάκια απολύμανσης

Τα μαντηλάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απολύμανση πολλών επιφανειών που πρέπει να είναι καθαρά κατά την περίοδο της γρίπης.

Να είστε επιμελείς σχετικά με την υγιεινή

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πλένει συχνά τα χέρια του και βήχει ή φτερνίζεται στον αγκώνα του. Αυτό θα τους βοηθήσει να αποτρέψουν τη διάδοση του ιού σε άλλους ανθρώπους. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι όλοι στο σπίτι πίνουν πολλά υγρά και κοιμούνται καλά.

Άλλα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν:

  • αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε πετσέτες, πιάτα και σκεύη με το άρρωστο άτομο
  • επαφή με τον παιδί όσο το δυνατόν λιγότερο και
  • χρεισιμοποιούμε αντιβακτηριακά μαντηλάκια για τον καθαρισμό κοινών επιφανειών, όπως πόμολα πόρτας και νεροχύτες.