Ο φούρναρης της Κω Διονύσης Αρβανιτάκης, ο οποίος χαρίζει ψωμί καθημερινά σε πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί και στον οποίο αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μίλησε σήμερα στον Βήμα FM για την πράξη του, ενώ σχολίασε και τις πρόσφατες δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ότι «τα νησιά πλούτισαν από τους πρόσφυγες».

«Εγώ κάποτε πείναγα και γι’ αυτό τώρα κάνω αυτό το πράγμα. Δεν είναι μόνο το ψωμί. Είναι διάφορα. Γλυκά, κρουασάν, ντόνατς, είναι ψωμιά… Απ’ όλα. Κι έχουμε και δικούς μας που πεινάνε, κάτι λίγους. Ήμουν μετανάστης στην Αυστραλία το 1957. Πούλαγα κουλούρια στον Άγιο Νικόλα στα Κάτω Πατήσια και έφυγα το 1959 και γύρισα εδώ το 1970, στην πατρίδα της συζύγου, στην Κω. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα φιλοξενούσαμε πρόσφυγες, μόνο ξένους τουρίστες, οι οποίοι μας κάνανε πλούσιους. Δεν ξέρω τι λένε οι άλλοι. Εγώ δούλεψα και η γυναίκα μου και τα παιδιά μου και γίναμε αυτοί που γίναμε», δηλώνει ο κ. Αρβανιτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κράτος φταίει για όλα, ποια δημοκρατία; Στην Πελοπόννησο, όταν ήμουν μικρός, ο κόσμος πεινούσε. Από τότε μέχρι σήμερα, τα ίδια είναι. Βρώμα και δυσωδία. Πεινάνε τα παιδάκια πέφτουν κάτω. Και δεν ξέρω πού είναι αυτοί που έχουν τα λεφτά. Υπάρχουν στην Κω άνθρωποι, το 50% που έχουν λεφτά. Που είναι να μοιράσουν πράγματα;».

Υπενθυμίζεται πως χθες, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ σημείωσε: «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες. Ευρώπη είναι οι άνθρωποι που υποδέχονται τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου».

Ο κ. Αρβανιτάκης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, απαντώντας: «Είναι ψέματα αυτά που είπε. Να έρθει εδώ να δει. Όσοι ήρθαν πολιτικοί, τους πέταξαν γιαούρτια. Γιατί όμως; Γιατί το χάλι αυτό είναι αδιόρθωτο και κάθε μέρα έχουμε τα ίδια. Πείνα».