Τις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που δίνουν υπεράνθρωπη μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο αποτυπώνει ένα συγκλονιστικό βίντεο του rodosreport.gr.

Στις παρακάτω εικόνες φαίνεται πως οι εθελοντές περνούν με το όχημά τους δίπλα από τη φωτιά, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική λόγω των καπνών.

Πρόκειται για μέλη της επίλεκτης ομάδας ειδικών αποστολών Ρόδου, της ΕΠΟΜΕΑ Ρόδου και τον Γιάννη Καστρενό στον «στραβό ανήφορο» προς Μαλώνα.

Ένας από τους εθελοντές ακούγεται να λέει «εδώ καιγόμαστε» και λέει στον οδηγό του οχήματος να κινηθεί πιο γρήγορα. «Προχώρα, από πάνω μας είναι η φωτιά, στα δέντρα. Μην το σταματήσεις για κανέναν λόγο, προχώρα Γιάννη καίγονται τα παράθυρα»

«Πάμε κάτω να γεμίσουμε» λένε λίγο αργότερα αφού βγήκαν από το εφιαλτικό σκηνικό, συνεχίζοντας το δύσκολο έργο τους.

Στάχτη πάνω από 107.000 στρέμματα γης – Ο πρώτος δορυφορικός απολογισμός

Στάχτη έγιναν πάνω από 107.000 στρέμματα γης από την πύρινη λαίλαπα που καίει για έβδομο 24ωρο στη Ρόδο, σύμφωνα με τον πρώτο δορυφορικό απολογισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δορυφορική εικόνα που δημοσίευσε το SENTINEL 2, υπολογίζεται ότι κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα μέχρι την Κυριακή (23/7), ενώ εκτιμήσεις αναλυτών, κάνουν λόγο πως ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να έχει αυξηθεί τη Δευτέρα (24/7) στα 150.000 στρέμματα, που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης του νησιού.

Από την έκταση αυτή, οι προστατευόμενες περιοχές NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης, σχεδόν 12.000 στρέμματα.

Στη χλωρίδα, που καταστράφηκε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, περιλαμβάνονται ώριμα κυπαρίσσια δάση, δάση τραχείας πεύκης, είδος της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και παλιές αναδασώσεις.

Στα θύματα της μαινόμενης πυρκαγιάς συνυπολογίζονται και τα πλατώνια, ένα είδους ελαφιού, υπό εξαφάνιση, που συναντάται στη Ρόδο. Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί νεκρά από ασφυξία 10 εξ αυτών, σε σύνολο 6.200 ζώων που υπήρχαν μέχρι πρότινος στο νησί.

Τα περισσότερα εκτιμάται πως κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια τμήματα του νησιού για να σωθούν. Η δασική υπηρεσία αναμένει ότι θα επιστρέψουν μόλις κατασβεστεί το μέτωπο και θα υπάρξει μέριμνα για την σίτιση τους από το δασαρχείο και εθελοντές.

Η φωτιά ξεκίνησε από τα βορειοδυτικά τμήματα του νησιού και κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά. Παραμένει να απλώνεται προς άλλες κατευθύνσεις λόγω του μικροκλίματος και των πυροστροβίλων που αναπτύσσονται, εξαιτίας της διαφοράς πίεσης από τις θερμές αέριες μάζες. Τέλος, η διασπορά καπνού έφθασε κάτω από την Κρήτη με τις πρώτες εικόνες να δείχνουν πως ταξιδεύει προς τις βόρειες ακτές της Αφρικής.