Για την πανδημία του κορονοϊού και όσους χαλαρώνουν θεωρώντας ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και τείνει να τελειώσει αναφέρθηκε στο ποστ που έκανε στο Facebook ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής μάλιστα αναφέρθηκε και στο πέταγμα του χαρταετού και συνέκρινε την πανδημία του κορονοϊού με αυτή της χολέρας.

Η ανάρτηση

Θα συμφωνήσω με την κριτική που δέχονται όσοι μιλάνε ελαφρά τη καρδία περί “ενδημικότητας”. “Ενδημικό” στην επιδημιολογία σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτόματα “πετάμε χαρταετό”. Ούτε σημαίνει ότι λήγει η πανδημία. Πανδημία και ενδημικότητα δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενοι όροι.

Σημαίνει ότι ο ιός θα παραμείνει οπότε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις συνέπειές του με εμβόλια, θεραπείες και βελτιωμένους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την κανονικότητά μας.

Παράδειγμα πανδημίας που δεν έληξε εδώ και 60 χρόνια και έχει ενδημικότητα συγχρόνως είναι η Χολέρα. Επειδή στον “αναπτυγμένο κόσμο” δεν μας απασχολεί, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόσμος που υποφέρει από αυτή την πανδημία που δεν έληξε ποτέ.

Να θυμίσω λοιπόν ότι η χολέρα από τον 19ο αιώνα έχει κάνει 6 πανδημικά κύματα από την αρχική πηγή της στο Δέλτα του Γάγγη στην Ινδία σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις ηπείρους.
Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΧΟΛΕΡΑΣ ξεκίνησε στην Νότια Ασία το 1961, έφτασε στην Αφρική το 1971 και στην Αμερική το 1991. Η χολέρα είναι τώρα ΕΝΔΗΜΙΚΗ σε πολλές χώρες. (πηγή WHO) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cholera…. Σχετικά με την εξέλιξη της παθογένειας, σύμφωνα με μελέτη του PNAS η πηγή της τρέχουσας 7ης πανδημία της χολέρας ήταν ένα μη παθογόνο στέλεχος από την Μέση Ανατολή που κατέληξε να γίνει παθογόνο (https://www.pnas.org/content/113/48/E7730)

Θα συμφωνήσω με την κριτική που δέχονται όσοι μιλάνε ελαφρά τη καρδία περί "ενδημικότητας". "Ενδημικό" στην…

Posted by Gkikas Magiorkinis on Monday, February 21, 2022