«Με τον χωροταξικό σχεδιασμό προετοιμάζεται το μέλλον» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρνουτάκης στην σημερινή συνάντηση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου για την ενημέρωση φορέων και πολιτών του νησιού στο πλαίσιο διαβούλευσης της Μελέτης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Κρήτης( ΠΠΧΣΑΑ).

Οι συναντήσεις αυτές, που οργανώνει η Περιφέρεια, ξεκίνησαν χθες από το Λασίθι και συνεχίζονται σήμερα και αύριο και στις υπόλοιπες Περιφερειακές ενότητες του νησιού και σ αυτές παίρνουν μέρος δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, κ.α.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση με τους φορείς, μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, για το πώς θέλουμε την ανάπτυξη της Κρήτης τα επόμενα χρόνια υπογραμμίζοντας ότι «το Υπουργείο οφείλει να ακούσει τις απόψεις των φορέων της Κρήτης, του Περιφερειακού Συμβουλίου, τις απόψεις των φορέων του νησιού των Τεχνικών Επιμελητηρίων, των Δημοτικών Συμβουλίων». Παράλληλα, είπε ότι θεωρεί ότι μπορεί να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα, και οφέλη για την ανάπτυξη του τόπου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Χωροταξίας-Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη χρησιμότητα του χωροταξικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι «δεν οργανώνει απλά το χώρο και καθορίζει τις χρήσεις γης στην ουσία σηματοδοτεί και διευκολύνει την ανάπτυξη».

Επίσης, σημείωσε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να συμβαδίζει με τις δικές μας αναπτυξιακές κατευθύνσεις, να συμπορεύεται και με την νέα Προγραμματική Περίοδο ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην ένταξη έργων που σχεδιάζουμε για τα επόμενα χρόνια και πρόσθεσε ότι θέλουμε μια ανάπτυξη βιώσιμη με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην πολιτισμική κληρονομικά, με ορθολογική διαχείριση των πόρων μας, μια ανάπτυξη ισόρροπη που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.

Από την πλευρά τους οι μελετητές του Υπουργείου ανέφεραν ότι, όλη αυτή η προσπάθεια διαβούλευσης- ενημέρωσης γίνεται για να υπάρξει η δυνατότητα να ληφθούν υπόψη, μετά από τεκμηρίωση νέες προτάσεις, διορθώσεις και τροποποιήσεις της Μελέτης, καθώς αυτή η φάση αποτελεί πρόταση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης η οποία βρίσκεται ακόμα σε δυναμική διαμόρφωσης.