Για τα ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού στα παιδιά αλλά και τον εμβολιασμό τους μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης (9/12) ο επίκουρος καθηγητής παιδοπνευμονολογίας, Χάρης Κατσαρδής.

Ζητώντας την επαγρύπνηση των γονέων ο Χάρης Κατσαρδής τόνισε πως «θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι όταν το παιδί κάνει πυρετό και έχει έντονο βήχα».

«Επίσης ο κορονοϊός συχνά προκαλεί κόπωση. Αν δείτε ένα παιδί που κάθεται στον καναπέ πρέπει να ενεργήσετε άμεσα» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή παιδοπνευμονολογίας, Χάρη Κατσαρδή τρεις είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι γονείς εάν υπάρχει υποψία για μόλυνση από κορονοϊό:

  • Εξέταση του παιδιού με self test
  • Επικοινωνία με τον παιδίατρο
  • Ενημέρωση για τυχόν κρούσματα στο σχολείο

«Είναι αποδεδειγμένη η ασφάλεια του εμβολίου για τα παιδιά»

Εμβόλιο σε μικρό κορίτσι

Παράλληλα ο Χάρης Κατσαρδής επεσήμανε οι γονείς παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο θα πρέπει να καταφεύγουν συχνά στο self test ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν νοσούν, καθώς συνήθως τα παιδιά παραμένουν ασυμπτωματικά.

«Είναι αποδεδειγμένη η ασφάλεια του εμβολίου για τα παιδιά. Όπως εμβολιάσαμε τους εφήβους και δεν είχαμε ουσιαστικά προβλήματα, έτσι θα γίνει και με τα παιδιά 5-11 ετών. Μέχρι τώρα τα πειράματα που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα» δήλωσε.

«Θα πρέπει όλοι μας και ειδικά όσοι έχουν κάποιον δημόσιο λόγο να τονίσουμε ότι το εμβόλιο είναι δώρο Θεού και πρέπει να το ακολουθήσουμε για να μπορέσουμε να βγούμε από το τούνελ» πρόσθεσε.

«Ο Θεός μας έδωσε τη γνώση, τη δυνατότητα της έρευνας. Πρέπει να αναλογιστούμε πόσους θανάτους θα είχαμε αν δεν υπήρχε το εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.