Η αλλαγή ώρας θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο, παρά τη συζήτηση που είχε ανοίξει και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάργηση του μέτρου εντός του 2021, η οποία έχει παγώσει προς το παρόν, ενώ είναι άγνωστο το πότε θα εφαρμοστεί.

Έτσι η τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, στις 31 του μήνα συγκεκριμένα, η θερινή ώρα θα δώσει τη θέση της στη χειμερινή, καθώς τότε θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα πίσω.

Τι έχει συμβεί, όμως, με την συζήτηση για την κατάργηση της αλλαγής ώρας και γιατί δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί η απόφαση, όπως αναμενόταν;

Πώς είχε ξεκινήσει η συζήτηση για την κατάργηση της χειμερινής ώρας

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, αφήνοντας παράλληλα τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κομισιόν.

Αυτή τη στιγμή, η τελική απόφαση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021, ωστόσο το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του. Άλλωστε για να ισχύσει η πρόταση πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους.

Αλλαγή ώρας

Οι λόγοι για το πάγωμα

Ο κορονοϊός φαίνεται πως είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η συζήτηση για την κατάργηση της χειμερινής ώρας έχει «παγώσει» και σε μικρότερο βαθμό το Brexit, δύο ζητήματα που έθεσαν στο περιθώριο τις όποιες κινήσεις για να εφαρμοστεί το μέτρο.

Μάλιστα το μέτρο φαίνεται πως δεν απασχολεί ιδιαίτερα τα κράτη μέλη, καθώς όπως ανέφερε δημοσίευμα του Bloomberg της περασμένης άνοιξης, τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να συγκρατήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού και να εξασφαλίσουν την επιβίωση των συστημάτων υγείας και της οικονομίας τους, με αποτέλεσμα να μην τους απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της αλλαγής της ώρας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.