«Η ακαμψία του Βερολίνου προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Πρόντι: Ο Τσίπρας συνειδητοποιεί ότι δύσκολα θα μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμα


ΕΛΛΑΔΑ
16:39
18/01/2015
«Η ακαμψία του Βερολίνου προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από τον ΣΥΡΙΖΑ»
6
loading

Αναλυτικό άρθρο γνώμης του ιταλού πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι φιλοξενεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο, με τίτλο «η ακαμψία του Βερολίνου προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ιταλός πολιτικός και οικονομολόγος σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, αν και όχι με τεράστια διαφορά, και προσθέτει ότι «εξαιτίας της βαθύτατης και παρατεταμένης κρίσης της χώρας, εξασφάλισε ένα αυξανόμενο ποσοστό της λαϊκής ψήφου, με ένα σύνολο προτάσεων σχεδόν επαναστατικών, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική».

Ο Πρόντι εκτιμά ότι «το έντονα προοδευτικό περιεχόμενο του προγράμματος για την εσωτερική πολιτική με καταπολέμηση της ανεργίας, μεγαλύτερο βάρος στις κοινωνικές δαπάνες και ανακατανομή του εισοδήματος, υπέστη κάποιες περιορισμένες αλλαγές, αλλά στην ουσία του διατηρήθηκε ως είχε».

Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι «πραγματοποιήθηκε μια βαθμιαία αλλαγή. Η προγραμματική πλατφόρμα, η οποία είχε παρουσιαστεί αρχικά, η οποία είχε ως κοινό στόχο την έξοδο από το ευρώ, με τον καιρό εγκαταλείφθηκε, με την ανάγκη μιας κάποιας δόσης τούμπας στον αέρα, η οποία τροφοδότησε τα σχόλια των δυνάμεων που αντιπολιτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Κατά την πιο πρόσφατη χρονική περίοδο, κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα, παρά την πολυσύνθετη φύση των πολιτικών της παρατάξεων, δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ. Μια επιλογή η οποία έχει καθησυχάσει την κοινή γνώμη και που είναι και συνέπεια της βούληση των τριών τετάρτων των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι, παρά την μακρά κρίση, επιθυμούν να μείνουν εντός κοινού νομίσματος», διαπιστώνει ο Ρομάνο Πρόντι.

Σε ότι αφορά τις μετεκλογικές εξελίξεις, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν γράφει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, φτάνοντας όλο και πιο κοντά στην ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων, συνειδητοποιεί ότι δύσκολα θα μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμα και ότι θα πρέπει να διαχειριστεί μια συμμαχία με πιο μετριοπαθείς δυνάμεις».

«Η αναθεώρηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα ενός υποχρεωτικού ρεαλισμού», εκτιμά ο ιταλός κεντρώος πολιτικός, ο οποίος γράφει, παράλληλα, ότι «στο τέλος αυτής της δύσκολης πορείας, ο Τσίπρας παραλληλίζεται, από έναν αριθμό παρατηρητών, με τον πρώην βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα, ο οποίος ξεκίνησε ως επαναστάτης και στην συνέχεια εφάρμοσε μια πολιτική ισχυρών αλλά ρεαλιστικών μεταρρυθμίσεων, για την Βραζιλία. Μια χώρα η οποία, σε ότι αφορά τις κοινωνικές ανισότητες, δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα».

Προσθέτει δε, ότι «συντηρητικοί κύκλοι των Αθηνών, υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας την Τρίτη, την Πέμπτη και το Σάββατο θέλει να μείνει στο ευρώ, την Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή να επιστρέψει στην δραχμή και την Κυριακή εκτιμά ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με δημοψήφισμα».

Ο Ρομάνο Πρόντι, σε ανάλυσή του, επαναλαμβάνει ότι η έξοδος από το ευρώ δεν θα έφερνε κανένα ουσιαστικό θετικό αποτέλεσμα, αφού «τόσο η αύξηση των εξαγωγών, όσο και η τόνωση του τουρισμού, λόγω υποτίμησης, θα είχαν ιδιαίτερα περιορισμένες θετικές επιπτώσεις».

Ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός θεωρεί, επίσης, ότι «την επόμενη ημέρα μιας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θεωρείται δυνατή, ο Τσίπρας θα πρέπει να υποχρεωθεί να ξεκινήσει δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την βοήθεια της οποίας δεν θα μπορέσει να εφαρμοσθεί κανένα σκέλος του πολιτικού του προγράμματος».

Ο Πρόντι με καταγωγή από την Μπολόνια θεωρεί ότι ότι η Γερμανία δεν θα διερρήγνυε τα ιμάτιά της» για ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ, ενώ παράλληλα «το Βερολίνο φοβάται ότι αν επιδειχθεί περισσότερη κατανόηση προς το ελληνικό χρέος, θα επιβραδυνθούν ι διαδικασίες μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία και την Γαλλία, οι οποίες και θεωρεί ότι δεν πρέπει να αναβληθούν».

«Η Ελλάδα θα επιμείνει σε ένα σχέδιο ενίσχυσης και επιμήκυνσης του προγράμματος ευρωπαϊκής στήριξης, ενώ από γερμανικής πλευράς θα τείνουν να δώσουν το ελεύθερο, το πολύ, σε ένα μια μετρημένη επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, με συνέπεια την διατήρηση των πολιτικών λιτότητας οι οποίες κατηγορούνται από όλους όσους συνθέτουν την συμμαχία της οποίας ηγείται ο Τσίπρας», γράφει ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν.

«Η εξεύρεση συμβιβασμού μοιάζει απόλυτα αναγκαία όσο και δύσκολη, παρά το ότι η Γερμανία θα έπρεπε να έχει απόλυτη επίγνωση των ζημιών που, κατά την διάρκεια της Ιστορίας, προκλήθηκαν από μία πολιτική η οποία έβαλε ασήκωτα βάρη πάνω στους ώμους των πολιτών των χωρών με μεγάλα χρέη», σημειώνεται στο άρθρο αυτό γνώμης που δημοσιεύει η Ιλ Μεσσατζέρο.

Ο Ρομάνο Πρόντι, τέλος, εύχεται να μην υπάρξει «μακρά παράλυση» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθυμίζει ότι μέσα στο 2015 θα στηθούν οι κάλπες και στην Ισπανία «όπου ενισχύεται, βαθμιαία, ένα κόμμα, το Podemos, το οποίο, έστω και με κάποιες σαφείς διαφορές, γεννήθηκε από τις ίδιες ανάγκες που έδωσαν ζωή στον ΣΥΡΙΖΑ, και καταλήγει:

«Για όλους αυτούς τους λόγους, οι εκλογές, στην μικρή Ελλάδα, έχουν μετατραπεί σε καθοριστική στιγμή για την μεγάλη Ευρώπη. Ας ελπίζουμε να το συνειδητοποιήσει και η μεγάλη Γερμανία».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar n1K0SsT

  Αν έρθει ο Τσίπρας και το συνονθύλευμα που έγινε πρόσφατα και κόμμα θα έχει τουλάχιστον κάτι θετικό. Θα τον δούμε να τρώει πρώτα τα μούτρα του, μετά να καταπίνει τα λόγια του αμάσητα και τέλος να παίρνει σειρά για γιαούρτια. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

  1. avatar punentes

   ΘΑ...........
   Τους αλλους 40 χρονια,που φαγανε τα δικα μας μουτρα,δεν τους βαρεθηκες?
   Ασε να τα φαει και κανενας αλλος!
   Και αν αποτυχει ο τσιπρας το πιο πιθανο δλδ,μιας και το χρεος δεν διορθωνεται με τιποτα,μην ανησυχεις,θα βρουμε αλλον~!
   ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΤΕ!

   1. avatar n1K0SsT

    ΟΚ. Ούτε τους ίδιους αλλά ούτε τον Τσίπρα. Δεν είμαι της απόψης ότι για να γλυτώσει η χώρα από τους κακούς πρέπει να έρθει ο χειρότερος. Παρεξηγήθηκες τώρα για ποιόν; Κανα σοβαρό άτομο; Τον Τσιπρανδρέου. Κάνω στοκ σε γιαούρτια μουχλιασμένα.

 2. avatar punentes

  Και εσυ τεκνον Βρουτε?Η μαλλον Προντι?
  Παραμονη εκλογων,αντι να μας πεις να μην ψηφισουμε τσιπρα,και να ακουσουμε την Μερκελ,εσυ μας τα λες αντιθετα!
  Ακους εκει προβλημα η Μερκελ,μεγαλυτερο του Τσιπρα!

 3. avatar nikos xasapis

  την κυριακή πάει στην εκκλησία ο άθεος.χαχαχα ερχετε ο αλέξης ετοιμασθήτε θα φάτε δημοκρατία με το κουτάλι.

  1. avatar peregrine

   εσυ ετοιμασου για πρωτη δημοτικου και ασε τα πολιτικα σχολια

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει