Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (27/5) 1.905 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν στους 39. Στους 540 οι διασωληνωμένοι στη χώρα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.905, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 396.970 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 24 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.013 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.955 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 540 (62,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 85,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.401 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή -17,6%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 231 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Κορονοϊός: Πότε τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.000

O καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι «δύο είναι οι εκδοχές για να σπάσουμε το ψυχολογικό όριο των 1.000 κρουσμάτων που σημαίνει αυτόματα ότι το ECDS (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) θα μας βάψει «πράσινους».

«Χθες δημιουργήθηκε ρεκόρ χαμηλής θετικότητας αρκετά κάτω από το 3 μετά από αρκετές ημέρες» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «η μια, η πολύ ευοίωνη εκδοχή λέει ότι 10 με 15 Ιουνίου θα σπάσουμε το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων… Η Θεσσαλονίκη πάει εξαιρετικά, συνεχίζει κανονικά τις καθοδικές της πορείες παρά τις γιορτές και το Πάσχα. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές είχαμε ανακοπή της πτωτικής πορείας που ξαναρχίζει να γίνεται πτωτική» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το λιγότερο ευοίωνο σενάριο, ο καθηγητής έκανε λόγο για «σπάσιμο του φράγματος» 25 Ιουνίου με τέλος Ιουνίου, οπότε θα πέσουμε στα 1.000 ή λίγο κάτω από τα 1.000 κρούσματα. Χθες δημιουργήθηκε ρεκόρ χαμηλής θετικότητας αρκετά κάτω από 3 μετά από αρκετές ημέρες.

Εξήγησε ότι ορισμένες περιοχές πάνε παρά πολύ άσχημα, αλλά είναι μεμονωμένες, και λόγω χαμηλής πληθυσμιακής δυναμικής και δεν επηρεάζουν την όλη εικόνα. Πρόκειται για την Κάλυμνο και την Αιτωλοακαρνανία, αλλά έχουν ραγδαία αποκλιμάκωση μετά τα μετρά που ελήφθησαν.

Αναφορικά για το αν θα πετάξουμε τις μάσκες το καλοκαίρι, διευκρίνισε ότι θα εξαρτηθεί από το ποσοστό εμβολιασμού. «Κάποια στιγμή γρήγορα θα τις αφαιρέσουμε, δεν μεταδίδεται τόσο πολύ ο κορονοϊός στους εξωτερικούς χώρους, για τους εσωτερικούς χώρους πρέπει να κτίσουμε τείχος ανοσίας στο 75%» επισήμανε. «Οι νέοι άνθρωποι αναπτύσσουν πολύ γρήγορα αντισώματα και με τον πρώτο εμβολιασμό» υπογράμμισε.