Τα όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μπροστά στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ξάφνιασαν θετικά. Ανοίχτηκε on camera όλη η ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, από τα γεγονότα πέρυσι στον Έβρο και τη Συνθήκη της Λωζάνης, μέχρι την κατάσταση στη Λιβύη και τα ζητήματα τρομοκρατίας. Είναι βέβαιο ότι πριν ειπωθούν όλα αυτά από τον κ. Δένδια, είχε προηγηθεί επικοινωνία με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός θα του είπε πως «αν τυχόν σε προκαλέσουν, πες τα όλα ανοικτά».

Γράφει ο Αθανάσιος Δρούγος*

Ας μην γελιόμαστε, η συζήτηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, έγινε σε ένα πλαίσιο που είχαν θέσει Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, οι οποίοι προωθούν τις επαφές Ελλάδας – Τουρκίας και σε πολιτικό επίπεδο, πέραν των διερευνητικών επαφών, γιατί αυτές οι τελευταίες δεν πρόκειται να βγάλουν τίποτα το σημαντικό. Θέλουν λοιπόν και τις συζητήσεις σε ανώτερο επίπεδο αλλά να υπάρξουν και συζητήσεις για τα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αυτό το είπε εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Τσαβούσογλου, αλλά δεν το «τσίμπησε» ο Έλληνας ΥΠΕΞ, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα εάν γυρίσουμε σε αυτή τη φάση. Πάντως ο ναύαρχος Παυλόπουλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Στρατιωτικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ μου είπε πολύ πρόσφατα ότι πιέζουν πάρα πολύ οι Αμερικανοί να γυρίσουμε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Τώρα, τι θα συμβεί από ‘δω και πέρα; Όλα είναι πιθανά. Ενδεχομένως να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές και να γίνουν και κάποιες διαβουλεύσεις σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων εξωτερικών – αυτό είναι ένα σενάριο χαλάρωσης. Είναι όμως πιθανόν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενεργοποιήσει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, να προβεί σε εκ νέου παραβιάσεις της τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, και δη πιο έντονα, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και κάποιο «θερμό» επεισόδιο.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχουμε όλα τα δεδομένα στο τραπέζι. Δεν έχουμε για παράδειγμα εικόνα τι ελέχθη στη συνάντηση Ερντογάν – Δένδια που κράτησε 45 λεπτά. Δεδομένου ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν γνωρίζει αγγλικά και η συζήτηση γινόταν μέσω μεταφραστή, άρα μίλησαν για περίπου 20-25 λεπτά, τι είπε ο Ερντογάν στον Δένδια; Αυτό δεν το γνωρίζουμε και αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό.

* Αθανάσιος Δρούγος, διεθνολόγος – στρατιωτικός αναλυτής