Οριστικοποιήθηκε η αξιοποίηση των παλαιών εγκαταστάσεων του δημόσιου Λυσσιατρείου και Απολυμαντηρίου επί της Ιερά Οδού, με τη μετατροπή του σε «Κέντρο Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας, Αγροδιατροφής και Αντιμετώπισης Αγροδιατροφικών Κρίσεων» και Πολυχώρο Πολιτισμού.

Η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, μετά από δημιουργική συνεργασία για τη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων και των σχετικών δυνατοτήτων με τη συμβολή επιμελητήριων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η σύμβαση προβλέπει τη δρομολόγηση του σχήματος σύστασης και λειτουργίας του Κέντρου για την επιστημονική λειτουργία του οποίου θα συσταθεί 9μελές άμισθο ΔΣ και έχει ήδη εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

«Η Αττική περνά σε μία νέα εποχή. Σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα επενδύουμε στο brand name της Αττικής μας, δίνουμε έμφαση στην καινοτομία και υποστηρίζουμε την ανάδειξη προϊόντων τοπικής παραγωγής. Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε βιώσιμες και λειτουργικές διεξόδους σε όλους τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στη χώρα μας και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε με τον επιστημονικό κόσμο της χώρας» επεσήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι σήμερα, επτά χρόνια μετά την κήρυξη των κτισμάτων (από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι.) σε διατηρητέα, η Περιφέρεια αποφάσισε οριστικά για τη χρήση των κτισμάτων βελτιώνοντας σύμβαση της προηγούμενης Περιφερειακής Διοίκησης (20/5/2019), η οποία προέβλεπε την παραχώρηση των εγκαταστάσεων για 40 έτη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίστηκε και το πρόβλημα που σχετιζόταν με τη χρήση των κτιρίων του Λυσσιατρείου που θα είχαν πολιτιστικό χαρακτήρα, ενώ η επαναφορά της χρήσης των κτιρίων στην Περιφέρεια εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση επισκευής, συντήρησης και λειτουργίας των κτιρίων και δημιουργεί συνθήκες ολιστικής προσέγγισης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ιερά Οδό, το κτίριο του Δημοσίου Λυσσιατρείου Αθηνών, το παλαιότερο ενός συγκροτήματος 17 κτιρίων στη συμβολή της Ιεράς Οδού με την οδό Τζάνη «αγκαλιασμένο» από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ήταν από τις πρώτες υποδομές υγείας στη χώρα. Τα κτίρια που το συνοδεύουν είναι μεταγενέστερα και φιλοξένησαν ποικίλες χρήσεις: από συσσίτια αστέγων έως χώρους εξέτασης εκδιδόμενων γυναικών. Το ισόγειο πέτρινο κτίριο, έκτασης 375 τ.μ., στο εσωτερικό του εξακολουθεί να διατηρεί την ιδιαίτερη διαμόρφωση που είχε στο παρελθόν: μικρές αίθουσες για τους γιατρούς και τη διοίκηση, μεγάλες αίθουσες με ειδικές θέσεις για τα προς εξέταση ζώα.