Η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, αφότου δικαστήριο στην Αθήνα καταδίκασε τον 29χρονο μπλόγκερ, Φίλιππο Λοΐζο, σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή για «προσβολή θρησκεύματος». Ο κ. Λοΐζος είχε δημιουργήσει μια σελίδα στο Facebook με το όνομα «Γέρων Παστίτσιος», στην οποία σατίριζε τον αποθανόντα Έλληνα ορθόδοξο μοναχό, Γέροντα Παΐσιο. Στη σελίδα του στο Facebook, o Φίλιππος Λοΐζος υποκατέστησε το όνομα και το πρόσωπο του μοναχού με παστίτσιο, και ασκούσε κριτική στην εκμετάλλευση των προφητειών του μοναχού από ελληνικές ορθόδοξες ιστοσελίδες. Ο μπλόγκερ συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012 και του ασκήθηκε δίωξη σύμφωνα με το νόμο του 1951 περί βλασφημίας για «κακόβουλη βλασφημία» και «προσβολή θρησκεύματος», και εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελευθερία της έκφρασης έχει δεχθεί επίθεση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία. Τον Νοέμβριο του 2012 ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα σχετικά με το εάν οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης “Corpus Cristi” παραβίασαν το νόμο περί βλασφημίας. Τον Οκτώβριο του 2012 μέλη χριστιανικών ομάδων και της Χρυσής Αυγής, περιλαμβανομένων και κάποιων βουλευτών του κόμματος, επιχείρησαν να σταματήσουν την πρεμιέρα της παράστασης, επιτιθέμενοι λεκτικά στους ηθοποιούς και σε μέλη του κοινού, και απειλώντας τους. Οι παραγωγοί αποφάσισαν να κατεβάσουν την παράσταση τρεις εβδομάδες μετά την πρεμιέρα. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2013 ο Κώστας Βαξεβάνης, αρχισυντάκτης του ερευνητικού περιοδικού HOT DOC και δημοσιογράφος, παραπέμφθηκε σε δίκη για παραβίαση νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, αφού δημοσίευσε τα ονόματα 2.000 Ελλήνων που φέρονται να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, καλώντας για διερεύνηση ενδεχόμενης φοροδιαφυγής. Αθωώθηκε σε πρώτο βαθμό τον Νοέμβριο του 2012 και στο δεύτερο βαθμό τον Νοέμβριο του 2013.

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει πως “η σημαντικότητα του δικαιώματος στην ελευθερία του θρησκεύματος δεν επεκτείνεται μέχρι την προστασία από το κράτος των θρησκευτικών πεποιθήσεων ενός προσώπου από την κριτική ή τον σχολιασμό”. Όπως επισημαίνεται από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «η νομοθεσία για τη βλασφημία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να εμποδίζεται ή να τιμωρείται η θεμιτή κριτική σε θρησκευτικούς ηγέτες ή ο αιτιολογημένος σχολιασμός δογμάτων πίστης.»

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να καταργήσουν την αναχρονιστική -όπως την χαρακτηρίζει- νομοθεσία περί βλασφημίας.