Η λίμνη της Δοϊράνης που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και είναι ανεκτίμητης περιβαλλοντικής αξίας, συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο δράσεων για την ανάδειξή της και την περιβαλλοντική της προστασία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η υποστήριξη των περιβαλλοντικών πόρων των δύο διασυνοριακών δήμων Κιλκίς (Ελλάδα) και Δοϊράνης (ΠΓΔΜ), μέσα από κοινές παρεμβάσεις περιβαλλοντικής προστασίας, με επίκεντρο την ποιότητα και την εξοικονόμηση του πόσιμου νερού στην ευρύτερη λεκάνη της λίμνης Δοϊράνης.

Αυτό είναι κατ’ ουσίαν και το αντικείμενο έργου, με ακρωνύμιο «WWM-QUAL», που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος συνεργασίας Ελλάδας- ΠΓΔΜ 2007-2013.

Η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του προγράμματος θα γίνει την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, στο Κιλκίς.

Ο υγρότοπος, με την πολυμορφία της βλάστησης και τον πλούτο της πανίδας, συνθέτει ένα ιδιαίτερο λιμναίο τοπίο, όμως η Δοϊράνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, ιδίως έπειτα από τη δραματική μείωση των υδάτων που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80, όταν «άνοιξε» κανάλι για να διοχετευθούν ποσότητες νερού και να ποτιστεί ο κάμπος της Θεσσαλονίκης και συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του 2000.

Τότε, η λίμνη δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα που οδήγησε- σύμφωνα με ειδικούς -στην ανεπανόρθωτη πτώση της στάθμης των νερών.

Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, όμως αναγκαία παραμένει η ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της λίμνης, σε τοπικό και διακρατικό επίπεδο. Δεδομένου δε του γεγονότος, ότι από τα 42,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα που ήταν η έκταση της λίμνης, πλέον δεν ξεπερνά τα 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθίσταται περισσότερο επιτακτική η λήψη μέτρων για την αποτροπή φαινομένων ή ενεργειών που θα ενέτειναν την επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Όπως εξήγησε ο ιχθυολόγος του τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς Γιάννης Μιχαηλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν και τα τελευταία δύο χρόνια η στάθμη των υδάτων έχει βελτιωθεί χάρη στις έντονες βροχοπτώσεις και τα συναφή καιρικά φαινόμενα, ωστόσο η στάθμη των υδάτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Στην Ελλάδα ανήκει το 1/3 της έκτασης της λίμνης και επειδή τα νερά της λίμνης είναι πιο ρηχά, τουλάχιστον φαινομενικά η πτώση (της στάθμης) των υδάτων εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερη, διευκρίνισε.

Η μείωση της στάθμης των υδάτων οδήγησε δε και σε πτώση της αλιευτικής παραγωγής, στερώντας μια πηγή εισοδήματος σε κατοίκους της ακριτικής αυτής περιοχής.

Στα προβλήματα της λίμνης φιλοδοξεί να «απαντήσει», εν μέρει, το νέο έργο που υλοποιούν από ελληνικής πλευράς η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κιλκίς (ΔΕΥΑΚ) και από την πλευρά της ΠΓΔΜ, ο δήμος Δοϊράνης.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο έργο, η ΔΕΥΑΚ επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τη δικτύωση με το δήμο Δοϊράνης και την παροχή και μεταφορά τεχνογνωσίας στη διαχείριση του νερού, την προστασία των υδάτινων πόρων και την οργάνωση μιας δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης.

Στις δράσεις υλοποίησης του δήμου Δοϊράνης περιλαμβάνονται ακόμη η προκαταρκτική μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων στην ευρύτερη λεκάνη της λίμνης από την πλευρά του δήμου Δοϊράνης (ΠΓΔΜ), με την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και των προβλημάτων, η ψηφιακή χαρτογράφηση του δικτύου αποχέτευσης του δήμου Δοϊράνης στη λεκάνη της λίμνης, καθώς και η ανακατασκευή και εκσυγχρονισμός της μονάδας βιολογικού καθαρισμού του δήμου, με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της ΔΕΥΑΚ.

Η Επιμορφωτική Κιλκίς Μον. ΕΠΕ έχει αναλάβει, μέσω ανοικτού διαγωνισμού της ΔΕΥΑΚ, το συντονισμό του έργου και την υλοποίηση δύο προγραμμάτων κατάρτισης (ένα για τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ και ένα για τα στελέχη του δήμου Δοϊράνης).

Επίσης, θα δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση του προσωπικού.