Μεγάλα προβλήματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι με την εφορία. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να βρίσκονται κατά περίπτωση σε φορολογικό αδιέξοδο και οι εκπρόσωποί τους να πρέπει εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού να μεταβαίνουν στις αρμόδιες εφορίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αναγνώστη του newsbeast.gr που αναγκάστηκε να μεταβεί στην εφορία ενώ θα μπορούσε κανονικά να ολοκληρώσει όσα ήθελε μόνο με μερικά κλικ.

Ο αναγνώστης του newsbeast.gr διαθέτει μία εταιρία επαγγελματικού ήχου που υποστηρίζει εκδηλώσεις. Για να μπορέσει να πληρωθεί πρέπει να καταθέσει στον δήμο φορολογική ενημερότητα.

Παρόλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περί ηλεκτρονικής παροχής ενημερότητας εξαιτίας μίας παλιάς ρύθμισης το σύστημα δεν του παρείχε την ενημερότητα ηλεκτρονικά αλλά έπρεπε να μεταβεί στην εφορία για να την παραλάβει. Έτσι σήμερα το πρωί (19/3) πήγε στην εφορία. Ο αναγνώστης του newsbeast.gr, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, μετέβη σε υποκατάστημα εφορίας της Θεσσαλονίκης και όπως σημειώνει έθεσε την υγεία του σε κίνδυνο καθώς κλήθηκε χωρίς να το επιθυμεί να έρθει σε επαφή με αρκετό κόσμο.

Από την εξέλιξη του ρεπορτάζ προέκυψε ότι ο άνθρωπος πηγαίνοντας στην εφορία έκλεισε τις εκκρεμότητες του. Εκτέθηκε όμως σε σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό κινδυνεύοντας να επιμολύνει το επαγγελματικό και οικογενειακό του περιβάλλον.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση προσωρινών ρυθμίσεων και για τις φορολογικές υποθέσεις η κατάσταση αποτυπώνεται ως εξής.

Οι ελλείψεις των παρεμβάσεων και η αγωνία των φορολογούμενων:

  • Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Οι παλιές οφειλές συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους φορολογούμενους που βρίσκονται μπλοκαρισμένοι στα δίχτυα της εφορίας.
  • Η αναστολή του ΦΠΑ αφορά τον φόρο από την ημέρα ανακοίνωσης των μέτρων και για τέσσερις μήνες. Προηγούμενες οφειλές, εκκρεμότητες και υποχρεώσεις συνεχίζουν να βαραίνουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
  • Η φορολογική ενημερότητα εκδίδεται ηλεκτρονικά αλλά όχι για όλες τις περιπτώσεις. Νομοθετικό κενό αναγκάζει σε αυτοπρόσωπη επίσκεψη φορολογουμένων στις κατά τόπους ΔΟΥ όπου επικρατεί κάποιες ώρες της ημέρας μεγάλος συνωστισμός έως και αδιαχώρητο.