Ο «Γηρυόνης» πλήττει τη Δευτέρα 25/11 το νησί της Ρόδου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ ασθενέστερες βροχές σημειώθηκαν και την Κυριακή 24/11. Όπως προκύπτει από τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, meteo.gr στον Έμπωνα Ρόδου έπεσαν 152 χιλιοστά βροχής σε 11 περίπου ώρες εκ των οποίων τα 125 χιλιοστά σε διάστημα περίπου 4 ωρών, και πιο συγκεκριμένα από τις  12:30 έως τις 16:40 της Δευτέρας 25/11. Συνολικά το διήμερο Κυριακής – Δευτέρας καταγράφηκαν 154 χιλιοστά στον Έμπωνα, 100 χιλιοστά στην πόλη της Ρόδου και στη Λίνδο και 39 χιλιοστά στην Κατταβιά. Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η πορεία της βροχόπτωσης στο σταθμό του Έμπωνα τη Δευτέρα 25/11, ενώ με κόκκινο φαίνεται η τετράωρη περίοδος της ισχυρής βροχόπτωσης.

Μεγάλα ύψη βροχής και έντονη κεραυνική δραστηριότητα έως το βράδυ της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου 2019

Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν κατά την Κυριακή 24/11 και τη Δευτέρα 25/11 από την κακοκαιρία «Γηρυόνης» στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της ολικής βροχής από την αρχή της Κυριακής έως και τις 19:20 της Δευτέρας καθώς και τα ολικά ύψη βροχής σε επιλεγμένους σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά, η ολική βροχόπτωση ξεπέρασε τα 100 χιλιοστά σε αρκετούς σταθμούς στην επικράτεια, προκαλώντας κατά τόπους σημαντικά προβλήματα.

Παράλληλα ισχυρή κεραυνική δραστηριότητα καταγράφηκε από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας στην κεντρική και νότια χώρα. Ιδιαίτερα έντονη ήταν στη Δυτική Αττική, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα Δωδεκάνησα, όπως φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί και παρουσιάζει την πυκνότητα κεραυνικών χτυπημάτων έως τις 19:47 σύμφωνα με το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μεγάλα ύψη βροχής από το Γηρυόνη έως το μεσημέρι της Δευτέρας 25/11 – 3.500 κεραυνοί

Μεγάλες ποσότητες νερού έπεσαν σε πολλές περιοχές της χώρας το διήμερο Κυριακή 24/11 και Δευτέρα 25/11. Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται τα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης σε διάρκεια 37 ωρών (έως τις 13:30 το μεσημέρι της Δευτέρας 22/11) όπως αυτά καταγράφηκαν από 333 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Παράλληλα το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ», μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας κατέγραψε 3.500 κεραυνούς εντός της Ελληνικής επικράτειας, η γεωγραφική κατανομή των οποίων αποτυπώνεται στο χάρτη που ακολουθεί.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας «Γηρυόνης» έως το μεσημέρι της Τρίτης 26 Νοεμβρίου 2019

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Γηρυόνης» με το ψυχρό μέτωπο του χαμηλού να βρίσκεται πάνω από την χώρα το πρωί της Δευτέρας 25/11 όπως φαίνεται και στη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί.

Κατά το υπόλοιπο της Δευτέρας 25/11 η 2η φάση της κακοκαιρίας θα δώσει βροχές στο σύνολο σχεδόν της χώρας με τις ισχυρότερες να εντοπίζονται στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στο Αιγαίο, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο. Πιθανότητα καταιγίδων υπάρχει κυρίως στο Αιγαίο, στο Νότιο Ιόνιο, στις παράκτιες περιοχές των  νοτίων ηπειρωτικών και στη Χαλκιδική. Την Τρίτη 26/11 τα φαινόμενα θα είναι σχετικά ασθενέστερα και θα εντοπίζονται κυρίως στο Αιγαίο, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Νότια Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ο ολικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ της Δευτέρας 25/11 καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα.

Οι άνεμοι που στο Αιγαίο πνέουν με ριπές που φτάνουν τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα θα εξασθενήσουν σταδιακά από το μεσημέρι και από Νότο προς Βορρά.

Επισημαίνεται και πάλι ότι η μεγάλη ένταση των φαινομένων, ο κορεσμός του εδάφους σε νερό και οι σημαντικές ποσότητες βροχής που θα πέσουν κατά το υπόλοιπο της κακοκαιρίας, καθιστούν την κακοκαιρία δυνητικά επικίνδυνη και ικανή να δημιουργήσει νέα προβλήματα και να εντείνει τα ήδη υπάρχοντα.

Πάνω από τα 200 χιλιοστά η αθροιστική βροχή έως το πρωί της Δευτέρας 25/11 από τον «Γηρυόνη»

Η κακοκαιρία «Γηρυόνης» έχει προκαλέσει ισχυρές βροχές σε πολύ μεγάλες περιοχές της χώρας, καθώς και καταιγίδες κυρίως στα νότια και δυτικά τμήματα αυτής. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η αθροιστική βροχή που έχει καταγραφεί από το ξεκίνημα των φαινομένων του «Γηρυόνη» έως το πρωί της Δευτέρας 25/11. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας η συνολική βροχή του διημέρου ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά.

Μεγάλα ύψη βροχής έχουν ήδη πέσει και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας. Στον χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την κατανομή της συνολικής βροχής έως το πρωί της Δευτέρας 25/11.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber