Πρόταση διεξαγωγής διαγωνισμού για την δημιουργία ενός καλαίσθητου καροτσιού που ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα νοικιάζει σε μικροπωλητές παραδοσιακών προϊόντων, ώστε να υπάρχει μια ομοιομορφία στην πώληση του παραδοσιακού «κουλουριού Θεσσαλονίκης», διατύπωσε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως είπε, η εικόνα της πόλης αυτή τη στιγμή, σε ό,τι αφορά το θέμα των μικροπωλητών είναι κακή, ωστόσο θα μπορούσε να καθιερωθεί μια λύση που θα επέτρεπε την αισθητική αναβάθμιση του θέματος αλλά και την προβολή της σχετικής επιχειρηματικότητας. Σημείο αιχμής της παραπάνω ιδέας είναι το παραδοσιακό κουλούρι,για το οποίο την εν λόγω πρόταση διατύπωσαν δύο αρτοποιοί της πόλης.

Οι ίδιοι μάλιστα επισημαίνουν ότι το κουλούρι είναι παραδοσιακό ελληνικό προϊόν που έχει παραμεληθεί αρκετά παρά το γεγονός ότι έχει καταβολές από τον Αριστοτέλη και ζητούν να κατοχυρωθεί η Θεσσαλονίκη ως γεωγραφική περιοχή προέλευσής του. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το ζήτημα θα εξεταστεί το επόμενο χρονικό διάστημα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα μια σειρά από εργολαβίες για ισάριθμες αναπλάσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης. Οι αναπλάσεις αφορούν ειδικότερα την περιοχή του «Κήπου του Καλού» (με προϋπολογισμό 950.000 ευρώ), την περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των οδών Μαβίλη, Κάλβου και Παπαρηγοπούλου (με προϋπολογισμό 1.078.000 ευρώ), εκείνη της οδού Κίμωνος Βόγα και των κάθετων οδών (με προϋπολογισμό 1.810.000 ευρώ) και την περιοχή μεταξύ των οδών Μοναστηρίου, 26ης Οκτωβρίου, Αισώπου, Ταντάλου και Σαπφούς (με προϋπολογισμό 1.490.000 ευρώ). Επιπλέον εγκρίθηκε η εκτέλεση εργολαβικώς του έργου της ανάδειξης των ιστορικών περιοχών της Β΄ και Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας (με προϋπολογισμό 2.100.000 ευρώ).

Εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για την αναμόρφωση και συντήρηση των πάρκων και των χώρων πρασίνου στο Δήμο Θεσσαλονίκης (προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ). Το έργο αφορά, τη συντήρηση του πρασίνου των πάρκων και των νησίδων στο 2ο, 3ο και 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα και τμήματος του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος, καθώς και του συνόλου των δενδροστοιχιών της πόλης και του ‘Αλσους Λουτρών Θέρμης. Επίσης, στη σχετική μελέτη συμπεριλαμβάνεται η συντήρηση του πρασίνου στους δημοτικούς χώρους που παρεμβαίνει η υπηρεσία, όπως σε Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, κ.α.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης στην πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη», ΕΣΠΑ 2007-1015 για τη διαχείριση και επεξεργασία βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό, τα βιοαποικοδομήσιμα υλικά (υπολείμματα τροφών, απόβλητα κήπων, οργανικά απόβλητα από τα σπίτια) μπορούν να οδηγούνται σε ένα ξεχωριστό σύστημα συλλογής και διαχείρισης, μέσω ειδικών κάδων, με παράλληλες ενέργειες τεμαχισμού και κομποστοποίησης.