Εσκεμμένη κωλυσιεργία έναρξης λειτουργίας του ισλαμικού τεμένους Αθηνών από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις βλέπει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, το θέμα τέθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Άνθρωπος που βρισκόταν στην ελληνική διπλωματική αποστολή, επισημαίνει σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του ότι ο ηγέτης της Τουρκίας ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες προκειμένου να ασκούν απρόσκοπτα τα λατρευτικά τους καθήκοντα οι μουσουλμάνοι που ζουν στη χώρα μας.

Σε μισό χρόνο και βλέπουμε

Την ίδια ώρα, απόλυτα διασταυρωμένες πηγές από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δηλώνουν ότι το τέμενος χωρητικότητας 300 ατόμων, που βρίσκεται στον αριθμό 114 της Ιεράς Οδού 114, στην περιοχή του Βοτανικού, θα λειτουργήσει σε περίπου μισό χρόνο από σήμερα εάν όλα πάνε καλά. Και αυτό γιατί στο μεσοδιάστημα πρέπει να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για την καθαριότητα, τη φύλαξή του και την πρόσληψη προσωπικού. Παράλληλα, δεν έχει διοριστεί επισήμως και ο ιμάμης που όλα δείχνουν ότι θα είναι ο 49χρονος σουνίτης διερμηνέας Μοχάμεντ Ζακί που ήρθε ως οικονομικός μετανάστης από το Μαρόκο πριν από περίπου 25 χρόνια και είναι Έλληνας πολίτης, πατέρας τριών παιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα θα γίνει η πρώτη πρωτεύουσα της Ευρώπης όπου θα λειτουργεί δημόσιο τζαμί. Στις άλλες χώρες της γηραιάς ηπείρου τα τεμένη είναι ιδιωτικά και κατά συνέπεια τον έλεγχό τους ασκούν αυτοί που έβαλαν τα χρήματα για να φτιαχτεί. Και στη χώρα μας είχε προσφερθεί η Τουρκία αλλά και άλλες αραβικές χώρες να χρηματοδοτήσουν την ανέγερση του τεμένους, αλλά η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο. Για να έχει αυτή τον πλήρη έλεγχό του.

Από το 1880 «χτίζεται»

Η ιστορία του τεμένους είναι πάρα πολύ παλιά. Από τον Ιούνιο του πολύ μακρινού… 1880 είχε ψηφιστεί από τη Βουλή ο νόμος «περί παραχωρήσεως δωρεάν εθνικού οικοπέδου προς ανέγερσιν τουρκικού τεμένους εν Πειραιεί», χωρίς όμως να γίνει κάτι σημαντικό σε πρακτικό επίπεδο. Έναν αιώνα αργότερα, το 1979, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής δίνει υπόσχεση στον βασιλιά Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας ότι θα ανεγερθεί τέμενος. Ωστόσο ο νόμος θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το 2006, με τον οποίο αποφασίζεται η κατασκευή τζαμιού σε οικόπεδο του Πολεμικού Ναυτικού, στην περιοχή του Βοτανικού και του χρόνου είναι πιθανόν να λειτουργήσει.