Η νέα πρόταση του Δήμου Αθηναίων προς τους κατοίκους της πόλης συνδυάζει την καθαριότητα και τη συμμετοχική δημοκρατία, με απώτερο στόχο οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια της πρωτεύουσα να διατηρηθούν καθαρά.

Ιδού λοιπόν τα σταχτοδοχεία-κάλπες που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της Αθήνας, προκειμένου να «πείσουν» τους δημότες να μην πετάνε στον δρόμο τα αποτσίγαρά τους, με έναν πρωτότυπο τρόπο.

Το πρόγραμμα This is Athens – Polis του Δήμου Αθηναίων καινοτόμησε ώστε να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης με κάποιες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας. Μία από τις προτάσεις είναι το «Γόπαproject» που περιλαμβάνει μεγάλα κίτρινα τασάκια σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.

Σε αυτά οι καπνιστές μπορούν να ψηφίσουν με τη γόπα του τσιγάρου τους σε αστεία ή όχι διλήμματα που υπάρχουν στο τασάκι, όπως για το αν η σαγιονάρα πρέπει να φοριέται με κάλτσα ή όχι και αν προτιμούν τον Βασίλη ή τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Με αυτόν τον τρόπο οι καπνιστές καταλήγουν να πετούν τη γόπα στις δύο κάλπες του μεγάλου σταχτοδοχείου, χωρίς να ρυπαίνουν τον δρόμο.