Όταν ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας και εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική συνεργασία Χανς Γιακίμ Φούχτελ, είχε επισκεφθεί τον περασμένο Νοέμβριο τη Θεσσαλονίκη, είχε προκαλέσει αίσθηση η δήλωσή του ότι «τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα κάνουν τη δουλειά που στη Γερμανία την κάνουν μόνο 1000 άτομα».

Τότε, κατά την παραμονή Φούχτελ και στο Δήμο Λαγκαδά, ο δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης του είχε απαντήσει ότι ολόκληρος ο Δήμος διαθέτει μόνο εβδομήντα άτομα μόνιμο προσωπικό, χρησιμοποιεί τα 45 για την αποκομιδή των απορριμμάτων και τα υπόλοιπα 25 για τις καθημερινές του ανάγκες και τα βγάζει πέρα μόνο με τόσα λίγα άτομα. «Εβδομήντα Έλληνες εργαζόμενοι αποδίδουν όσο πεντακόσιοι Γερμανοί», είχε πει τότε χαρακτηριστικά.

Οι κ.κ. Φούχτελ και Αναστασιάδης συναντήθηκαν ξανά πριν λίγες μέρες στο Βερολίνο, για την υπογραφή συμφωνίας που προβλέπει την δυνατότητα πρακτικής άσκησης Ελλήνων φοιτητών στη Γερμανία. «Σε αυτή τη συνάντηση ο κ. Φούχτελ θυμήθηκε όσα του είχα πει και μου απάντησε πως θα μπορούσε να συμφωνήσει μαζί μου για την απόδοση των Ελλήνων εργαζομένων εάν όλοι ήταν σαν αυτούς του Δήμου Λαγκαδά», επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά η καταγραφή των φοιτητών που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια θα υπάρξει επικοινωνία με τους εκπροσώπους των Γερμανικών επιχειρήσεων που θα επισκεφθούν την Ελλάδα προκειμένου να διενεργήσουν συνεντεύξεις με τους ενδιαφερόμενους φοιτητές. Μόλις γίνει η επιλογή τους θα ξεκινήσουν επιδοτούμενα σεμινάρια εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας, για όσους δεν την γνωρίζουν ήδη, με στόχο του χρόνου τέτοια εποχή να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης της συμφωνίας.

«Ο Δήμος Λαγκαδά είναι ο πρώτος στην Ευρώπη που αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης και διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης, διάρκειας 3,5 ετών, περιλαμβάνει επίσης διαμονή των φοιτητών και σπουδαστών στην πόλη του Βερολίνου σε φοιτητική εστία, αλλά και δυνατότητα επαγγελματικής απορρόφησής τους στην γερμανική αγορά. Σε όλη την διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης, οι νέοι από την Ελλάδα θα έχουν την έμπρακτη υποστήριξη του αδελφοποιημένου Δήμου Steglitz – Zehlendorf του Βερολίνου και του Συλλόγου Ελληνογερμανικής Φιλίας.