Η νέα εικόνα της Ελλάδας που παλεύει για την ανάκαμψη και ο τουρισμός ήταν τα κεντρικά θέματα εκδήλωσης που διοργανώθηκε νωρίτερα απόψε από το Ίδρυμα Konrad Adenauer των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, στο Βερολίνο.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, το μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕ Αλέξανδρος Αγγελόπουλος και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Coco-Mat Πολ Ευμορφίδης. Την συζήτηση συντόνισε ο Μάρτιν Κναπ, από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Η υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η πλήρης αναδιάρθρωση του μοντέλου της ανάπτυξης και η προβολή της χώρας ως τόπου ασφαλούς για επενδύσεις, ενώ τόνισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής πολιτείας και του ελληνικού λαού να επιστρέψει η χώρα στην ευημερία. Η κυρία Κεφαλογιάννη ανέφερε ακόμη ότι ο τουρισμός μπορεί να επανορθώσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2013 θα είναι μια καλή χρονιά και το 2014 «θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, πιο δυνατοί και πιο σοφοί». Αναφερόμενη στις προτεραιότητες του υπουργείου της, έκανε λόγο για την ανάγκη αναβάθμισης των σχολών τουριστικών επαγγελμάτων, αλλά και διαφύλαξης και ανάδειξης του φυσικού πλούτου της χώρας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι τόσο η γεωργία όσο και ο τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν τη βάση επί της οποίας θα στηριχθεί η ανάκαμψη της Ελλάδας και επισήμανε την δυνατότητα δημιουργίας χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Ο κ. Τσαυτάρης επισήμανε ότι, όπως και στον τουρισμό, έτσι και στην γεωργία, το βάρος δίδεται πλέον στην ποιότητα και χαρακτήρισε του τουρίστες πρεσβευτές της χώρας, που θα μιλήσουν για την ελληνική φιλοξενία και την ποιότητα των προϊόντων.

Ο κ. Ανδρεάδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ξενοδοχείων, προτάσσοντας το κόστος του χρήματος, που κατέστησε, όπως είπε, αμέτρητες επιχειρήσεις ζημιογόνες. Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος για την φετινή χρονιά, και έκανε λόγο για αύξηση των κρατήσεων από την Βρετανία, την Γαλλία και την Γερμανία. Ως χώρα στόχο ανέφερε την Ρωσία, από όπου, όπως είπε, αναμένονται πάνω από ένα εκατομμύριο περισσότερες αφίξεις σε σχέση με το 2012. Στα αρνητικά στοιχεία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος συμπεριέλαβε την κακή εικόνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και την αδυναμία της Ελλάδας να επικοινωνήσει τις θετικές εξελίξεις της, καθώς στην διεθνή ειδησεογραφία φθάνουν μόνο οι δυσάρεστες ειδήσεις. Ο κ. Ανδρεάδης υποστήριξε πάντως ότι η προβολή μέσω των τουριστικών εκθέσεων εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες μόνο σε έναν βαθμό, ενώ πρέπει πλέον να δοθεί βάρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις δημόσιες σχέσεις και στην παρουσία στα διεθνή ΜΜΕ.

Ο κ. Αγγελόπουλος από την πλευρά του ανέδειξε το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και επισήμανε ότι εφόσον η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί χώρες όπως η Τυνησία ή η Αίγυπτος σε επίπεδο τιμών, θα πρέπει να αξιοποιήσει τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Δήλωσε μάλιστα ότι είναι πολύ λίγο να περιγράψει κάνεις την σημασία του τουρισμού για την Ελλάδα λέγοντας απλώς ότι αποτελεί το 20% του ΑΕΠ, καθώς, όπως είπε, ο τουρισμός αφορά άμεσα ή έμμεσα όλους τους Έλληνες.

Ο κ. Ευμορφίδης υποστήριξε ότι οι Έλληνες έπαψαν να γεννούν ιδέες, διότι σε μια χώρα δέκα εκατομμυρίων οι μισοί ζουν «φυλακισμένοι» στην Αθήνα, χωρίς επαφή με την φύση, χωρίς ερεθίσματα, ενώ μαθαίνουν να ακούν και όχι να σκέφτονται ή να μιλούν. Πρότεινε μάλιστα ο πρωθυπουργός να μετακομίσει σε κάποιο χωριό της περιφέρειας προκειμένου να παρακινήσει και άλλους να τον μιμηθούν, ενώ εισηγήθηκε την μετακίνηση κάποιων υπουργείων, όπως αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτός Αθηνών. «Δεν είναι το κακό κράτος που φταίει – αυτό είναι το αποτέλεσμα του ότι ζούμε όλοι στην Αθήνα και πετροβολούμε ο ένας τον άλλον», δήλωσε.