Σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υπόθεση της διατροφικής απάτης κατά την οποία κρέας αλόγου χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή τροφίμων χωρίς την κατάλληλη επισήμανση, δεν έχει επεκταθεί στην Ελλάδα, και ότι αν αυτό έχει συμβεί, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, αλλά και την τιμωρία των υπευθύνων, υποστηρίζει ότι έχει προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, λαμβάνοντας υπόψη σχετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2013/99/EU), έδωσε εντολή για διενέργεια ελέγχων με σκοπό τη διερεύνηση περιπτώσεων εξαπάτησης του καταναλωτή στην εμπορία τροφίμων.

Ειδικότερα η Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής από τις 13/02/2013 ζήτησε από τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες να διενεργούν ελέγχους ιχνηλασιμότητας στην περίπτωση κατά την οποία εντοπιστούν:

– Αποθηκευμένο κρέας αλόγου.

– Στοιχεία που αφορούν διακίνηση προγενέστερα αποθηκευμένων παρτίδων κρέατος αλόγου.

Επιπλέον, ζητήθηκε η άμεση διενέργεια εστιασμένων ελέγχων σε βόειο κρέας και σε τρόφιμα που έχουν σημανθεί ως περιέχοντα βόειο κρέας, η δειγματοληψία και η αποστολή δειγμάτων για ταυτοποίηση DNA.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να χρηματοδοτήσει τις παραπάνω αναλύσεις σε ποσοστό 75%.

Οι έλεγχοι θα διαρκέσουν για ένα μήνα και στη συνέχεια θα εξεταστεί η προοπτική παράτασής τους.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ έχουν εντείνει τους ελέγχους για τον εντοπισμό περιπτώσεων πιθανής εμπορίας κρέατος αλόγου χωρίς την ενδεδειγμένη επισήμανση. Προχωρούμε στις επιβεβλημένες ενέργειες ώστε να θέσουμε τέλος σε πρακτικές που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση θέλω να ξεκαθαρίσω ότι μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας αλλά θέμα παραπλάνησης και εξαπάτησης του καταναλωτή», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος.