Ο Συνδέσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εντάχθηκε στους κοινωνικούς εταίρους και στο εξής θα συμμετέχει στον διάλογο για τη διαμόρφωση των μισθών, μαζί με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας (ΣΕΒ), του εμπορίου (ΕΣΕΕ), των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) και των εργαζομένων (ΓΣΕΕ). Παράλληλα, μέσω του Ινστιτούτου του, θα μετέχει στην υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε σήμερα, μετά τη συνάντηση του προεδρείου του ΣΕΤΕ με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, παρουσία της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη.

«Μεγάλη θεσμική τομή που υλοποιείται, με καθυστέρηση 18 ετών» χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο υπουργός Εργασίας. Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι «η αναβάθμιση της αντιπροσωπευτικής οργάνωσης των τουριστικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα συμβάλει θετικά στην εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας».

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «ο τουριστικός τομέας αποτελεί, από την πλευρά των εργοδοτών, έναν σημαντικό κοινωνικό συνομιλητή, με δεδομένο ότι, σε ένα πλήθος πολλών και διαφορετικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, απασχολούνται περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι, που συνεισφέρουν περίπου το 16% του ΑΕΠ της Ελλάδας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι η ένταξη του ΣΕΤΕ στους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους θα περιορίσει τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας, και επανέλαβε τον σταθερό προσανατολισμό του υπουργείου στην καταπολέμηση της παραβατικότητας.

«Θετικές» χαρακτήρισε τις πρώτες ενδείξεις για τη νέα χρονιά στον τουρισμό η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία εκτίμησε ότι αναμένεται φέτος σημαντική αύξηση των ξένων επισκπετών της χώρας μας καθώς και των εσόδων.

«Βασική μας θέση είναι ότι οι κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχή έκβαση της εθνικής προσπάθειας για ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση, αποτελούν η συνεργασία, ο διάλογος και η εμπιστοσύνη» ανέφερε η υπουργός Τουρισμού και τόνισε ότι η συνεργασία και οι συναινετικές λύσεις αποτελούν προϋπόθεση για να δημιουργηθούν πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας στον τουρισμό.

Η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε, επίσης, ότι το υπουργείο Τουρισμού θα συνεργαστεί στενά με το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό με νέες καινοτόμες δράσεις και αξιοποίηση των κοινοτικών και άλλων πόρων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ευχαρίστησε τους υπουργούς που πήραν την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, απόφαση να αναγνωρίσουν στον Σύνδεσμο την ιδιότητα του θεσμικού κοινωνικού εταίρου.

Χαρακτήρισε, παράλληλα, «μύθο», την άποψη που εκφράζουν συχνά τα συνδικάτα, ότι ο τουριστικός κλάδος έχει μεγάλη συμμετοχή στην ανασφάλιστη εργασία. Ο κ. Ανδρεάδης επικαλέστηκε πρόσφατα στοιχεία του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τα οποία, η αδήλωτη εργασία στον τουρισμό κινείται κάτω του 15%, όταν σε άλλους κλάδους πλησιάζει το 35%.

Τόνισε επίσης, ότι ο ΣΕΤΕ έχει κάθε λόγο να καταπολεμήσει το φαινόμενο αυτό, που ενισχύει – όπως είπε – τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ εκτίμησε ότι η συμμετοχή του Συνδέσμου, στο εξής, στη διαμόρφωση των μισθών και στην εκπόνηση των προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης θα ενισχύσει την απασχόληση.

Αναφερόμενος στα προγράμματα μαθητείας, ο κ. Ανδρεάδης υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν πραγματικές θέσεις απασχόλησης και ανέφερε ότι από τους 780.000 εργαζόμενους που απασχολούνται στον τουρισμό, μόνο 135.000 είναι θέσεις «μαθητείας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σύντομα θα ανακοινωθούν νέα προγράμματα 62.000 θέσεων εργασίας για νέους έως 29 χρόνων σε τομείς που αφορούν στον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα και τον αγροτικό τομέα.

Από αυτές, οι 50.000 αφορούν τον τουριστικό κλάδο και περιλαμβάνουν περίοδο μαθητείας, με την υποχρέωση του εργοδότη να προσλάβει, μετά τη λήξη της, για ένα χρόνο, τον εργαζόμενο.

Με επιφύλαξη αντιμετώπισε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος τη θεσμική ένταξη του ΣΕΤΕ στους κοινωνικούς εταίρους.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης, ανέφερε ότι «ανεξάρτητα με τον ποιον αναγνωρίζει η κυβέρνηση ως κοινωνικό εταίρο, δεν μπορεί να αγνοεί την απαίτηση των εργαζομένων για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και αποκατάσταση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων».

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας υπογράμμιζαν, πάντως, ότι η συμμετοχή του ΣΕΤΕ στον κοινωνικό διάλογο θα λειτουργήσει θετικά για τους εργαζόμενους, αφού ο τουριστικός κλάδος θα δεσμεύεται από τις συλλογικές συμβάσεις, που είναι πλέον υποχρεωτικές μόνο για τις εργοδοτικές οργανώσεις που τις υπογράφουν.

Ο ΣΕΤΕ εκπροσωπεί 14 κλαδικές ενώσεις και 487 μεμονωμένες επιχειρήσεις.