Πρόσκληση σε νέους από την Ελλάδα απηύθυνε το γαλλογερμανικό Δίκτυο Νεολαίας, προκειμένου να συζητήσουν την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Οι οκτώ, από κάθε χώρα, σπουδαστές και διδακτορικοί φοιτητές της Πολιτικής Επιστήμης, της Ιστορίας και της Νομικής κλήθηκαν να απαντήσουν σε δυο βασικά ερωτήματα: σε ποια Ευρώπη ζούμε σήμερα και κυρίως, εάν και σε ποιο βαθμό έχει αλλάξει η εικόνα που έχει ο ένας για τον άλλο εν μέσω της κρίσης. Το διάλογο τροφοδότησαν σκίτσα που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε έντυπα μέσα των τριών χωρών αλλά και οι παρεμβάσεις ειδικών.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, οι νέοι Γάλλοι και Γερμανοί συνεχίζουν να βλέπουν με ιδιαίτερη συμπάθεια τους Έλληνες. «Καταβάλεις προσπάθειες, πιέζεσαι, και στο τέλος έρχεται η Τρόικα και σου λέει και πάλι ότι δεν έκανες αρκετά. Εύκολα πέφτει κανείς σε κατάθλιψη και αναρωτιέται, προς τι όλα αυτά; Συχνά οι φίλοι μου με ρωτούν: ‘σπουδάζεις ιστορία; Και τι θα κάνεις μετά τις σπουδές;’ Εντούτοις οι προοπτικές μου δεν είναι τόσο κακές όσο ενός νεαρού Έλληνα που σπουδάζει μηχανολογία. Αυτός δεν έχει σχεδόν καμία προοπτική. Και πιστεύω ότι αυτό είναι ντροπή για την Ευρώπη», ανέφερε ο γερμανός φοιτητής Μάρτιν Γκόντερμαν.

Η συμπάθεια αυτή όμως δεν μεταφράζεται απαραίτητα και σε κατανόηση για τη δεινή κατάσταση των Ελλήνων. Όπως εξηγεί ο Μιχάλης Καβουκλής, διδακτορικός φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. «Δυστυχώς υπάρχει γενικότερα μια αρνητική εικόνα. Δεν είναι ωστόσο τόσο ακραία όσο πιστεύαμε ότι θα βρούμε. Δίνουμε την εντύπωση μιας χώρας η οποία βρίσκεται σε μια πολύ ιδιαίτερη κοινωνική και πολιτική κρίση. Όχι ότι δεν βρισκόμαστε, αλλά απλά όχι απαραίτητα στο βαθμό που περιγράφεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων φοιτητών από τη Γερμανία και τη Γαλλία, έχει κυρίως επιστημονικά κίνητρα: η Ελλάδα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να ερευνήσει κανείς πώς οδηγείται μια χώρα σε μια κρίση χρέους και πώς μπορεί να εξέλθει από αυτή. Αυτό που λείπει ωστόσο είναι η πιο ανθρώπινη προσέγγιση, οι συνέπειες για τον πολίτη, τη ζωή και την καθημερινότητά του.

Οι παρεμβάσεις του γάλλου φοιτητή Πολιτικής Επιστήμης, Άντονι Φουρνιέ, αλλά και των γάλλων συμφοιτητών του συνέβαλαν στο να μην εξελιχθεί το σεμινάριο σε μια ελληνογερμανική εκδήλωση με αμοιβαίες κατηγορίες, όπως σχολίασε στην Deutsche Welle ο ίδιος.