Σε έναν ειδικά διαµορφωμένο χώρο ζει εδώ και μερικές ημέρες μια 18χρονη, η οποία ζούσε από τα 7 της χρόνια «φυλακισμένη» στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Η κοπέλα έχει πλέον εγκατασταθεί σε ένα δωμάτιο που κατασκευάστηκε ειδικά για εκείνη, µε παράθυρο και τοίχους καλυμμένους µε μαλακό υλικό, ώστε να μην κάνει κακό στον εαυτό του.

Δείχνει πιο ήρεµη, ίσως και χαρούμενη λίγες στιγμές, ξεστομίζει κατά διαστήματα και κάποιες λέξεις, ενώ ένα ραδιόφωνο σπάει τη μοναξιά του περιορισµού της. Κι αν δεν είναι ελεύθερη, τουλάχιστον δεν βιώνει πια την ντροπιαστική συνθήκη του εγκλεισµού στο κλουβί.

Το ίδιο συµβαίνει πλέον και µε τους άλλους πέντε πρώην έγκλειστους σε κλουβιά, που ζούσαν υπό συνθήκες βασανισμού στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, το κολαστήριο των εγκαταλειμμένων. Με τη μεταφορά τους σε δωµάτια μειώθηκαν οι αυτοτραυματισμοί και οι άνθρωποι δείχνουν πιο ήρεµοι.

Σύμφωνα με το «Έθνος» το Κράτος κινητοποιήθηκε µε ταχύτητα, ενώ ταυτόχρονα η ομάδα παρέμβασης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (που µε χρηματοδότηση της ΜΚΟ Lumos έχει ιδρύσει η Βρετανίδα συγγραφέας του Χάρι Πότερ Τζ.Κ. Ρόουλινγκ), η οποία είχε αναλάβει το δύσκολο έργο να βγάλει από τα κλουβιά τους τελευταίους έγκλειστους (τους είχαν εκεί για να μην αυτοτραυματιστούν), κατόρθωσε να αποκαθηλώσει όλους τους ασθενείς.

Στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών δημιουργήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τρία ειδικά δωµάτια (soft rooms) για τη φιλοξενία τέτοιων περιπτώσεων, ώστε κανείς να μην κλείνεται πια σε κλουβί. Στις 10 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε ΦΕΚ µε κοινή απόφαση των υπουργών Εφης Αχτσιόγλου και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για την πρόσληψη δεκαπέντε ατόµων διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι θα συνεχίσουν το έργο της ομάδας παρέμβασης, και οκτώ ακόμα για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής.