Την επιβολή προστίμου σε όσους ρίχνουν τα αποτσίγαρά τους σε θάλασσα και ακτές, αλλά και στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη, προτείνει μεγάλη μερίδα πολιτών, που συμμετείχαν στην ενημερωτική καμπάνια που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της εκστρατείας «Καθαρές Θάλασσες» της Εταιρείας Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος HELMEPA.

Παράλληλα, οι πολίτες πρότειναν τοποθέτηση ειδικών κάδων και ενημερωτικών πινακίδων στις ακτές, διάθεση ατομικών σταχτοδοχείων άμμου προς τους λουόμενους, όπως έγινε από το δήμο Θεσσαλονίκης, και διαρκή προβολή κατάλληλου ενημερωτικού σποτ, αλλά και την επιβολή προστίμου, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αγγελιοφόρου. Ακόμη μια αξιοσημείωτη πρόταση, που καταγράφηκε, απευθύνεται προς τις καπνοβιομηχανίες, ως έκκληση να κατασκευάζουν πιο οικολογικά και βιοδιασπώμενα φίλτρα για τα τσιγάρα, ώστε να μην επιβαρύνεται ιδιαίτερα το περιβάλλον, ενώ δεν έλειψε και η ακραία πρόταση διακοπής του καπνίσματος.

Για την υλοποίηση της καμπάνιας μοιράστηκαν στους πολίτες, καπνίζοντες και μη, χάρτινα επαναχρησιμοποιούμενα σταχτοδοχεία άμμου, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να αποτυπώσουν τις απόψεις τους συμπληρώνοντας ειδικό ερωτηματολόγιο.

1 έως 5 χρόνια

Το 100% των πολιτών, που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, θεωρεί πως το πρόβλημα των αποτσίγαρων στις ακτές είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ο ρύπος αυτός, όπως οι περισσότεροι άλλωστε, δε μένει στάσιμος, αλλά μεταφέρεται μέσω του ανέμου και του κυματισμού στη θάλασσα, όπου και χρειάζονται 1 έως 5 χρόνια έως ότου διαλυθεί πλήρως. Το χρόνο διάλυσης των αποτσίγαρων γνωρίζει το 50% των ερωτηθέντων, ενώ το 62% καταλαβαίνει ότι τα αποτσίγαρα αποτελούν συχνά ακούσια τροφή για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς, προκαλώντας πολλές φορές ακόμα και το θάνατό τους.

Από τη σύντομη έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι η κύρια πηγή του προβλήματος είναι η έλλειψη ενημέρωσης και πρόληψης, αγωγής και ευαισθητοποίησης των πολιτών, όπως πιστεύει το 73%. Συγκεκριμένα, μόλις 4 στους 10 από τους λουόμενους προνοούν για την ορθή ρίψη των αποτσίγαρων στην παραλία, κουβαλώντας μαζί τους κάποιο «ειδικό σταχτοδοχείο», ενώ οι υπόλοιποι απλά αδιαφορούν για το θέμα.

.