Μια απόφαση- ψήφισμα της Συγκλήτου της έδωσε στη δημοσιότητα η Ακαδημία Αθηνών, την οποία υπέβαλε στον πρόεδρο Μπαρόζο και στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απόφαση, την οποία είχαν προηγουμένως προσυπογράψει εννέα ακόμα Ακαδημίες Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, κυρίως ευρωπαϊκών χωρών, επισημαίνει την ύψιστη σημασία της επιστήμης και της τεχνολογίας για την ανάπτυξη της Ελλάδας και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει επειγόντως σε εφαρμογή ένα ειδικό πρόγραμμα υποστήριξης των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων και των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα.

Η απόφαση, που είχε ληφθεί από τη Σύγκλητο στις 27 Ιανουαρίου, κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς και στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την απόφαση έχουν προσυπογράψει οι επιστημονικές ακαδημίες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ρουμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, του Ισραήλ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, καθώς και η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Ιατρικών Ακαδημιών (FEAM). Οι ξένες Ακαδημίες προσυπέγραψαν την απόφαση κατόπιν επιστολής του καθηγητή Απόστολου Σ. Γεωργιάδη, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών το 2011.

Στην επιστολή αναφερόταν ότι οι «δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα», αναμένεται να συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα και να επηρεάσουν όλους τους τομείς της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Όπως τονίζεται, «η ζωτικότητα των Ελληνικών Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων απειλείται από την κρίση, η ίδια η επιβίωση ορισμένων από αυτά είναι αβέβαιη και τα προγράμματα με στόχο την αναβάθμιση και την καινοτομία έχουν παραμείνει στάσιμα. Τα ίδια τα ιδρύματα που η χώρα χρειάζεται για να βρει, μέσω της ανάπτυξης, το δρόμο της εξόδου από την κρίση, στερούνται πόρων και η υποδομή τους υποβαθμίζεται, ενώ το πιο πολύτιμο πλεονέκτημά τους, οι ικανοί νέοι επιστήμονες, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα».

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι «η επιβίωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων θα πρέπει να διατηρηθεί με κάθε κόστος. Η χώρα διαθέτει πολλούς αξιόλογους επιστήμονες και μηχανικούς, των οποίων τις γνώσεις και την αφοσίωση χρειάζεται η Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τις παρούσες συνθήκες».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ακαδημία απηύθυνε έκκληση προς τις ξένες Ακαδημίες να παρέμβουν, από κοινού με τις κυβερνήσεις τους και με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να παράσχουν την υποστήριξή τους προς τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.