Προβληματισμό στους πανεπιστημιακούς κύκλους και τους φοιτητές, και έντονη διαμάχη μεταξύ υπουργείου Παιδείας και ΝΔ προκάλεσε η χθεσινή δημοσιοποίηση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) να αναστείλει για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2017-18) τη διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές.

Το υπουργείο χαρακτήρισε την απόφαση του ΣΕΕΒΙ «απαράδεκτη και με εμφανή πολιτική στόχευση» και έκανε λόγο για «ωμό εκβιασμό εννέα εκδοτικών οίκων που έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων και εισπράττουν εδώ και χρόνια τη μερίδα του λέοντος (50%) των 60 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανά ετησίως το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές».

Υπενθυμίζεται, ότι χθες, μετά από έκτακτη Γενική Συνέλευση, ο ΣΕΕΒΙ αποφάσισε την αναστολή της διανομής επιστημονικών συγγραμμάτων στους φοιτητές και σπουδαστές για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, τονίζοντας ότι πλέον υπάρχει «οικονομική αδυναμία του κλάδου των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων να στηρίξουν με ιδίους πόρους τη διανομή», καθώς «το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο». Σύμφωνα με τον ΣΕΕΒΙ, οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν αυτό το διάστημα την αποπληρωμή των τιμολογίων του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2015-16.

Στον χώρο των πανεπιστημίων, η απόφαση έφερε αβεβαιότητα και προβληματισμό.

«Το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά» σχολίασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, Γιώργος Καψάλης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως ανέφερε, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν υπάρχει ενημέρωση για διακοπή διανομής συγγραμμάτων, ωστόσο, φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σήμερα πραγματοποίησαν κινητοποίηση κατά του ενδεχομένου αυτού.

«Ως έχουν τα πράγματα, η ελληνική οικογένεια σήμερα είναι δύσκολο να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο κόστος, όπως αυτό των συγγραμμάτων» σημείωσε ο κ. Καψάλης και πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη για τα περιφερειακά ιδρύματα, οι φοιτητές των οποίων είναι επιβαρυμμένοι και με άλλα έξοδα. «Το ζήτημα είναι να κρατήσουμε τους φοιτητές μας στα ιδρύματα, ελπίζουμε για το καλύτερο» είπε χαρακτηριστικά.

Πέραν του οικονομικού βάρους, όμως, εγείρονται και θέματα πρακτικής φύσεως για εκείνα τα μαθήματα που έχουν εργαστήρια, όπως σχολίασε σχετικά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος. «Δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα, ειδικά στα μαθήματα με εργαστήρια, όπως είναι αρκετά της Ιατρικής, που υπάρχουν εξετάσεις μετά τη διδασκαλία, πριν το πέρας του εξαμήνου», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί σύντομα μία κοινά αποδεκτή λύση.

Τέλος, όσον αφορά το περιστατικό στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ο κ. Καψάλης τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μία φάση έντασης και απαιτείται ένας σεβασμός στην προσωπικότητα καθενός και σε ό,τι εκφράζει ο καθένας, από όλους τους φορείς. Μόνο μέσα από τον διάλογο και αλληλοκατανόηση θα μπορέσουμε να λύσουμε τα ζητήματα. Διαφορετικά, με τη βία δεν θα υπάρξει λύση για κανέναν».

Σημειώνεται, ότι το υπουργείο Παιδείας καταδίκασε τις επιθέσεις από ομάδα φοιτητών εναντίον της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνας Κυριαζοπούλου και προέδρων Τμημάτων, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Συγκλήτου. «Τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Οι διαφωνίες επιλύονται με διάλογο και όχι με τη βία» σημείωσε το υπουργείο.