Έναν νεκρό μετρά η χώρα από τη σφοδρή κακοκαιρία που σαρώνει στην «καρδιά» του καλοκαιριού και μετά από δύο ισχυρούς καύσωνες. Η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα με σφοδρές χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, φωτιές από κεραυνούς, αλλά και καταστροφές σε κτίρια. Ένας 45χρονος που αγνοούνταν και αναζητούνταν από χθες το βράδυ στην Τ.Κ. Μέγα Κάμπου του δήμου Αμφιλοχίας, εντοπίστηκε νεκρός. Ο άτυχος 45χρονος Α.Κ. όπως όλα δείχνουν χτυπήθηκε από κεραυνό χθες αργά το απόγευμα την ώρα της σφοδρής καταιγίδας, όπως γράφει το τοπικό site e-maistros.gr. Μποτιλιάρισμα καταγράφηκε το απόγευμα της Δευτέρας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, λόγω της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία του thestival.gr. Φρακαρισμένη είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης- Μουδανιών (στο ρεύμα εισόδου), κυρίως στην περιοχή του εμπορικού κέντρου της Πυλαίας. Η ίδια εικόνα επικρατεί στην περιφερειακή οδό της πόλης, ενώ με χαμηλές ταχύτητες διεξάγεται η κίνηση στη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, στη Βούλγαρη, στην Εγνατία, αλλά και στην Τσιμισκή. th2 Λόγω της βροχής -που κατά διαστήματα είναι έντονη- περιφερειακοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, καθιστώντας δύσκολη την κίνηση των αυτοκινήτων (και των πεζών), ενώ δεν έλειψαν τα τροχαία ατυχήματα, με υλικές –ευτυχώς- μόνο ζημιές. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν αναφέρθηκαν -μέχρι στιγμής- σημαντικά προβλήματα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ενώ μεμονωμένες κλήσεις έγιναν για κοπές δένδρων. Αντίθετα, στο «πόδι» βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Χαλκιδική, όπου τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν περιοχές της Σιθωνίας, από τον Μαρμαρά και την Τορώνη μέχρι τη Συκιά. Σε τουλάχιστον σαράντα περιπτώσεις η Υπηρεσία κλήθηκε έως τώρα να επέμβει για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα, αλλά και για απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Εξάλλου, σταθμευμένα οχήματα παρασύρθηκαν από τους όγκους των υδάτων, ενώ κατασκηνωτές εγκατέλειψαν άρον-άρον κάμπινγκ της περιοχής. Προβλήματα παρατηρούνται και στις εσωτερικές μετακινήσεις στο νομό λόγω κατολισθήσεων και υπερχείλιση δρόμων. Αίτημα να τεθούν οι παραλιακές περιοχές του δήμου Αγιάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απέστειλε ο δήμος Αγιάς στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που σημειώνονται στη περιοχή. Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μελιβοίας Βασίλης Λέτσιος, στα παράλια του δήμου Αγιάς υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και καταπτώσεις βράχων κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.

Σημειώνεται πως στην περιοχή από χθες το βράδυ μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν για να απομακρύνουν τους βράχους από το οδόστρωμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι βραχοπτώσεις είναι συνεχείς. Προβλήματα, επίσης, έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία στην Εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης όπου εντοπίζονται φερτά υλικά σε διάφορα σημεία του δρόμου, ενώ αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στο επαρχιακό δίκτυο Λάρισας – Φαρσάλων. Πρωτοφανής καταιγίδα και έντονη χαλαζόπτωση ξέσπασε στο Μέτσοβο. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, με τα νερά να παρασέρνουν τα πάντα –σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί μπουρίνι και το Σάββατο- ενώ το χαλάζι έδωσε τη χαριστική βολή, όπως γράφει το epiruspost.gr. Οι εικόνες θύμισαν μέρες του χειμώνα, καθώς τα πάντα έγιναν λευκά… Με τη διαφορά, ότι τώρα οι ζημιές που προκλήθηκαν, στα αμπέλια και σε κάθε είδους καλλιέργεια, είναι ανυπολόγιστες. AXALAM2 Ζημιές σε δέντρα με αρκετά σπασμένα κλαδιά είχαμε στο Αντίρριο. Ισχυρή καταιγίδα έπληξε την πόλη της Πάτρας και την ευρύτερη περιοχή. Κύριο χαρακτηριστικό των ακραίων καιρικών φαινομένων ήταν η έντονη βροχόπτωση, η συνεχής πτώση κεραυνών αλλά και χαλαζόπτωση κατά μήκος της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου στο ύψος της κάτω Αχαγιάς.

Καλοκαιρινό μπουρίνι έπληξε το μεσημέρι το Αγρίνιο και τις γύρω περιοχές, μετατρέποντας στο σκηνικό σε φθινοπωρινό.

Σε ορισμένες περιοχές, στις Σέρρες, όπως το Χριστός αλλά και στην Αναγέννηση, τα προβλήματα ήταν πολύ έντονα. Αυλές σπιτιών, δρόμοι και χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνη με τις ζημιές που έχουν προκληθεί να είναι τεράστιες.

Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα και το μέγεθος των βροχοπτώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας, επισημαίνει στο ότι «δεν είναι καθόλου σύνηθες να σημειώνονται βροχοπτώσεις τόσο μεγάλης διάρκειας τους καλοκαιρινούς μήνες». Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους έντονα στο νότιο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στα νησιά των βόρειων Κυκλάδων. Την Τρίτη, αναμένονται στα ανατολικά και νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες πιθανόν θα είναι τοπικά ισχυρές. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ και πρόσκαιρα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.