Έτοιμες να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι είναι οι Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ειπώθηκαν στην κοπή της πίτας του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), στην Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Φωτογραφίες και βίντεο: Γιάννης Κέμμος

Aναμφίβολα η χρονιά που πέρασε ήταν μία ακόμα δύσκολη χρονιά για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ), όπως τόνισε και ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής στον χαιρετισμό του. Παρόλα αυτά αρκετά χρονίζοντα θέματα λύθηκαν και έγιναν κινήσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη της ΕΑΒΙ.

IMG_6660
Τάσος Ροζολής Πρόεδρος ΣΕΚΠΥ

Ο κ Ροζολής εξήρε την συμβολή του απερχόμενου διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Κοσμά Βούρη που συνετέλεσε ώστε να αλλάξει το κλίμα «να ανοίξει η μπάρα της ΓΔΑΕΕ» για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και όπως τόνισε «από την καχυποψία για τους «οπλάδες» να νιώθουμε σήμερα ότι βρισκόμαστε στο «σπίτι μας» στο φυσικό χώρο όπου η ΕΑΒΙ θα βρει την υποστήριξη για να πετύχει τους στόχους της».

IMG_6687
Κοσμάς Βούρης Απερχόμενος Διευθυντής ΓΔΑΕΕ

Μια φράση που μέχρι τώρα κανένας εκπρόσωπος της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας δεν είχε πει για προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στον σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, όσον αφορά τις ενέργειες και δραστηριότητες του ΣΕΚΠΥ συγκαταλέγονται οι επισκέψεις του ΥΕΘΑ και ΑΝΥΕΘΑ σε ξένες χώρες όπου οργανωμένα με την συνεργασία της ΓΔΑΕΕ διοργάνωσαν από κοινού Industry Days στις οποίες παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες της ΕΑΒΙ και των αντίστοιχων ΑΒΙ των χωρών βάζοντας έτσι τις βάσεις μελλοντικών συνεργασιών.

Το 2016 υπήρξαν οργανωμένες Industry days με συμμετοχή ικανοποιητικού αριθμού Ελληνικών εταιρειών σε Ιορδανία, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Ινδονησία και ΗΠΑ.

Συγχρόνως υπήρξε επίσημη Ελληνική Παρουσία με Ελληνικό Περίπτερο στην Ουάσιγκτον κατά την διάρκεια της AUSA 2016. Υπήρξε επίσης Ελληνική Συμμετοχή στην Eurosatory.

Ο κ Ροζολής τόνισε ότι η συμμετοχή του ΥΕΘΑ, ΑΝΥΕΘΑ αλλά και του Αναπληρωτή της ΓΔΑΕΕ και νυν Γενικού Δντή καθώς και των λοιπών στελεχών της ΓΔΑΕΕ και του Υπουργείου δεν είναι διακοσμητική όπως ίσως θα περίμενε κανείς.

«Οι παραπάνω έρχονται στις εκθέσεις και παραμένουν υποστηρίζοντας τις Ελληνικές εταιρείες» τόνισε εμφατικά.

IMG_6659

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπρόσωποι του ΣΕΚΠΥ επισκέφτηκαν πάνω από 10 φορές μέσα στην χρονιά που πέρασε τις Βρυξέλλες είτε συνοδεύοντας τον ΥΕΘΑ στην επίσημη επίσκεψη του στην EDA ή στις συναντήσεις της EDA που αφορούν την χρονομίσθωση Αρμάτων, Αλλαγή-Βελτίωση της Οδηγίας 81/2009, την συμμετοχή της ΕΑΒΙ στα CAPTECH και στα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα και στο Preparatory Action.

Μετά από επισκέψεις σε Σόφια και Παρίσι, ο ΣΕΚΠΥ βρίσκετε στην διαδικασία υπογραφής ΜΟU (καλού μνημονίου συνεργασίας) με τις αντίστοιχες ενώσεις ώστε από κοινού να διεκδικηθούν Ευρωπαϊκά Προγράμματα Άμυνας και Ασφάλειας.

Στην Ελλάδα ο ΣΕΚΠΥ συμμετείχε στις Industry Days με Αμερικανικές και Ισραηλινές Εταιρείες για προγράμματα και συνεργασίες στα Ελικόπτερα και στα Μη Επανδρωμένα Οχήματα καθώς και σε συναντήσεις με αντιπροσωπείες ΥΠΑΜ από Αίγυπτο, Ινδονησία, ΗΑΕ, ΚΑΤΑΡ.

Έγιναν για πρώτη φορά και με πρωτοβουλία του ΣΕΚΠΥ συσκέψεις με θέμα την ουσιαστική συμμετοχή της ΕΑΒΙ στις LOR από ΗΠΑ (Ε/Π SCHINOOK, Αντ/κα F16 , E/Π ΚΙΟWA, Εκσυγχρονισμός F16)

Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο να αναγράφεται η ανάγκη συμμετοχής της ΕΑΒΙ  στις παραπάνω προμήθειες. Ο στόχος του Συνδέσμου είναι να καθιερωθεί ελάχιστο ποσό 30% της Ελληνικής Συμμετοχής (όχι ΕΠΑ) επί της αξίας (του Τζίρου) του ξένου οίκου στην Ελλάδα όσον αφορά απόκτηση καινούργιου κύριου υλικού η απαρτίων. Η συμμετοχή αυτή δεν θα περιορίζεται μόνο στο υλικό προς προμήθεια αλλά θα μπορεί να διαχέεται σε όλη την ΕΑΒΙ.

Μέσα στο 2016 ψηφίστηκε ο Νόμος Ν4736 που επιλύει τα ζητήματα των ληγμένων συμβάσεων ΑΩ με τρόπο σύμφωνο με τις προτάσεις του ΣΕΚΠΥ.

Η προσπάθεια εξυγίανσης επανεκκίνησης της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας (της Μεγάλης Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας) είναι η απαραίτητη για να αναπτυχθεί στο σύνολο της η ΕΑΒΙ. Το ίδιο για την Ναυπηγική Βιομηχανία, τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ τόνισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Αξίζει να επισημανθεί πως φέτος προστέθηκαν 9 νέα μέλη στον ΣΕΚΠΥ.  Mετά και τις νέες εγγραφές ο ΣΕΚΠΥ έχει 111 Ελληνικές Εταιρείες μέλη.