Πλούσια η «συγκομιδή» των τελωνείων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου

Από καπνικά προϊόντα μέχρι όπλα και προστατευόμενα είδη ζώων στα ευρήματα


ΕΛΛΑΔΑ
19:32
14/02/2017
Πλούσια η «συγκομιδή» των τελωνείων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου
1
loading

Σειρά κατασχέσεων λαθραίων και παράνομων προϊόντων από καπνικά προϊόντα έως όπλα, ναρκωτικά και αλκοολούχα ποτά αλλά και μετρητά πραγματοποίησε η γενική διεύθυνση Τελωνείων & Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, με ελέγχους στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις κατασχέσεων για τους μήνες από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2016 είναι οι ακόλουθες:

Κατασχέσεις ναρκωτικών

 • Το τελωνείο του αεροδρομίου Αθηνών, με τη συνδρομή σκύλου ανιχνευτή της Τελωνειακής Υπηρεσίας, εντόπισε και κατάσχεσε 306.000 γρ. κάνναβης μέσα σε χαρτοκιβώτια μαζί με ενδύματα.
 • Το τελωνείο του αεροδρομίου Αθηνών εντόπισε και κατάσχεσε 4.200 γρ. κοκαΐνης μέσα σε αποσκευές επιβατών με διπλό πάτο.
 • Το τελωνείο του αεροδρομίου Αθηνών εντόπισε και κατάσχεσε 420,5 γρ. ηρωίνη.
 • Το τελωνείο του αεροδρομίου Αθηνών εντόπισε και κατάσχεσε 1.045 γρ. κανναβιδιόλη κρυμμένη μέσα σε φάκελο και 10 ml χασισέλαιο κρυμμένο στο εσωτερικό βιβλίου.
 • Το τελωνείο Ρόδου εντόπισε και κατάσχεσε 6 γρ. ηρωίνη και 5 χάπια VULBEGAL σε αποσκευές επιβατών.
 • Το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής εντόπισε και κατάσχεσε 460 γρ. κάνναβης σε αποσκευές οδηγού.
 • Το τελωνείο Κήπων, σε έρευνα που διενήργησε σε επιβάτες και οδηγούς οχημάτων με τη συνδρομή σκύλου ανιχνευτή της Τελωνειακής Υπηρεσίας, εντόπισε και κατάσχεσε ποσότητες κάνναβης κρυμμένες στα ρούχα των ανωτέρω.

Κατασχέσεις όπλων

Το τελωνείο Κήπων, σε έρευνα που διενήργησε σε λεωφορείο προερχόμενο από την Τουρκία, εντόπισε και κατάσχεσε στο κάτω μέρος των αποσκευών επιβάτη, δώδεκα γεμιστήρες όπλων τύπου ΑΚ-47 (Καλάσνικοφ).

Κατασχέσεις καπνικών

Το Γ' τελωνείο Πειραιά αξιοποιώντας πληροφορίες που περιήλθαν στη γενική διεύθυνση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ προέβη σε κατασχέσεις δώδεκα εμπορευματοκιβωτίων με 119.120.000 τεμάχια λαθραία τσιγάρα.

Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι για τα τσιγάρα που περιέχονταν στα δώδεκα εμπορευματοκιβώτια ανέρχονται στο ποσό των 22.212.974,09 ευρώ. Οι έρευνες για τους τελικούς παραλήπτες συνεχίζονται.

Επίσης, στο πλαίσιο διενέργειας εντατικών ελέγχων, εντοπίστηκαν και σε άλλα τελωνεία της χώρας, όπως Τελωνείο Ευζώνων, Κήπων, Ρόδου, Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης κλπ. πολυάριθμες περιπτώσεις παράνομης διακίνησης ποσοτήτων καπνικών προϊόντων από ταξιδιώτες.

Κατασχέσεις παραποιημένων προϊόντων

- Τα τελωνεία της χώρας, στο πλαίσιο διασφάλισης της εμπορικής δραστηριότητας των νόμιμων επιχειρήσεων, προέβησαν σε πληθώρα κατασχέσεων που υπερβαίνουν τα 107.000 τεμάχια παραποιημένων προϊόντων (ενδύματα, υποδήματα, αξεσουάρ, σαμπουάν, usb κλπ.). Επίσης το Γ’ Τελωνείο Πειραιά κατάσχεσε 598 φιάλες FREON R-22 που έφεραν παραποιημένο σήμα. Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο και διενεργείται περαιτέρω έρευνα σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Κατάσχεση ρευστών διαθέσιμων

Σε ελέγχους που διενήργησαν το τελωνείο Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και τα τελωνεία Α' Θεσσαλονίκης, Κήπων, Καστανιών, Ευζώνων, Κακαβιάς, Μέρτζανης, κατά τη διακίνηση επιβατών από και προς τρίτες χώρες, δεσμεύθηκε συνολικά το ποσό των 3.467.248,49 ευρώ σε ρευστά διαθέσιμα, λόγω μη δήλωσής τους στις τελωνειακές αρχές. Το επιβληθέν πρόστιμο, άμεσα εισπρακτέο, ανέρχεται σε 887.509,41 ευρώ, ενώ διεξάγεται από τις αρμόδιες αρχές έρευνα για την προέλευση των χρημάτων.

Δεσμεύσεις λόγω παράνομης κατοχής επιβατικών οχημάτων

Οι κινητές ομάδες ελέγχου καθώς και οι ομάδες δίωξης των τελωνείων, σε επισταμένους ελέγχους στους οδικούς άξονες της χώρας, προέβησαν σε 121 δεσμεύσεις επιβατικών οχημάτων και 13 φορτηγών λόγω παράνομης κατοχής και κυκλοφορίας τους από μη δικαιούχα πρόσωπα. Οι υποθέσεις είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα, ή να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάσχεσής τους.

Το Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στο πλαίσιο ελέγχων για την καταστολή του λαθρεμπορίου, ανακάλυψε και κατάσχεσε τρία κλεμμένα αυτοκίνητα, διαλυμένα και επιμελώς κρυμμένα σε φορτηγό με προορισμό την Αλβανία, ενώ στη διασάφηση εξαγωγής είχαν δηλωθεί ως ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Έλεγχοι για παράνομη διακίνηση αλκοολούχων & πετρελαιοειδών προϊόντων

 • Η κινητή ομάδα ελέγχου του τελωνείου Σερρών προέβη στην κατάσχεση 1.000 λίτρων αιθυλικής αλκοόλης, ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, τα οποία μετέφερε Βουλγαρικό φορτηγό.
 • Η κινητή ομάδα ελέγχου του τελωνείου Σερρών, σε έλεγχο που διενήργησε σε Ι.Χ.Ε. όχημα εντόπισε και προέβη στην κατάσχεση 73 φιαλών οινοπνευματωδών ποτών με ένσημες ταινίες φορολόγησης Βουλγαρίας, των οποίων η ενδοκοινοτική διακίνησή τους δεν συνοδευόταν από το προβλεπόμενο έγγραφο. Οι αναλογούσες φορολογικές επιβαρύνσεις και το πρόστιμο που επιβλήθηκε ανέρχεται σε 2.440,35 ευρώ.
 • Η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Αττικής (Ε.Λ.Υ.Τ.) σε συνεργασία με την κινητή ομάδα ελέγχου του Β’ Τελωνείου Πειραιά προέβη στην ανακάλυψη παράνομου αποστακτηρίου αλκοολούχων και κατασχέθηκαν 4 άμβυκες απόσταξης, 800 λίτρα τσίπουρου, 2000 λίτρα κρασί, 20 περίπου τόνοι στέμφυλα. Οι διαφυγούσες φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό πλέον των 30.000 ευρώ.
 • Η κινητή ομάδα ελέγχου του Β’ τελωνείου Πειραιά, κατόπιν ελέγχου που διενήργησε σε κάβα διάθεσης οινοπνευματωδών ποτών, προέβη στη δέσμευση 75 φιαλών διαφόρων ποτών που δεν διέθεταν φορολογικά στοιχεία νόμιμης απόκτησης.
 • Η κινητή ομάδα ελέγχου του Β’ τελωνείου Πειραιά, κατόπιν ελέγχου που διενήργησε σε φορολογική αποθήκη οινοποιητικής επιχείρησης, διαπίστωσε αποκλίσεις και πλεόνασμα 85.934 λίτρων οίνου πέραν της νόμιμης φύρας.
 • Το τελωνείο Κέρκυρας προέβη στην κατάσχεση 2.000 λίτρων λαθραίων αλκοολούχων ποτών.
 • Η κινητή ομάδα ελέγχου (Κ.Ο.Ε.) του Α’ τελωνείου Θεσσαλονίκης προέβη στην κατάσχεση αμβύκων και λαθραίων ποσοτήτων τσίπουρου, σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, που λειτουργούσαν χωρίς άδεια της Τελωνειακής Υπηρεσίας. Επίσης, σε παρακείμενη αποθήκη και σε άλλον άμβυκα που λειτουργούσε με άδεια του αρμόδιου τελωνείου, βρέθηκαν 4.535 λίτρα κρασιού και μούστου χωρίς νόμιμα παραστατικά.
 • Η κινητή ομάδα ελέγχου του Β’ τελωνείου Πειραιά εντόπισε περιστατικό λαθρεμπορίας καυσίμου, που προοριζόταν για εφοδιασμό πλοίου, και προέβη στην κατάσχεση 503 λίτρων πετρελαίου ναυτιλίας.
 • Η κινητή ομάδα ελέγχου του Β’ τελωνείου Πειραιά σε έλεγχο σε πρατήριο υγρών καυσίμων, βάσει του συστήματος εισροών-εκροών, διαπίστωσε αποκλίσεις και πλεόνασμα 1.713 λίτρων βενζίνης πέραν της νόμιμης φύρας.
 • Η κινητή ομάδα ελέγχου (Κ.Ο.Ε.) του τελωνείου Σερρών προέβη στην κατάσχεση 21.260 κιλών μείγματος ελαφριών λαδιών πετρελαίου και αιθανόλης, το οποίο μεταφερόταν με ανακριβώς συμπληρωμένη διεθνή φορτωτική και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανίες χρωμάτων και καυσίμων (καύσιμα κινητήρων κλπ), προερχόμενο από τη Βουλγαρία. Οι αναλογούντες φορολογικές επιβαρύνσεις εκτιμάται ότι ανέρχονται στις 30.000 ευρώ.

Κατασχέσεις για παράνομη διακίνηση προστατευόμενων ειδών άγριας πανίδας (Cites)

Το τελωνείο του αεροδρομίου Αθηνών εντόπισε, σε αποσκευή επιβάτιδας προερχόμενης από την Αίγυπτο, 2 νεκρές μαϊμούδες. Η επιβάτιδα συνελήφθη και προσήχθη στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Κατασχέσεις για παράνομη διακίνηση χρυσών κοσμημάτων – νομισμάτων

Το τελωνείο Κήπων, σε έρευνα που διενήργησε σε οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, εντόπισε και κατάσχεσε 3 χρυσά κοσμήματα και 5 χρυσά νομίσματα (δολάρια Αμερικής, λίρες Αγγλίας και Γαλλίας). Το εισπραχθέν πρόστιμο ανέρχεται σε 3.040 ευρώ και οι αναλογούντες δασμοί σε 1.520 ευρώ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ

  Με τα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες που κυκλοφορούν ελεύθερα, τι θα γίνει;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει