Ύστερα από 133 χρόνια, η Αλεξανδρούπολη τίμησε σήμερα με την ανέγερση μνημείου, τους Ρώσους στρατιώτες που πέθαναν στην περιοχή, κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πόλεμου 1877-1878.

Τα εγκαίνια του νεόκτιστου μνημείου έγιναν το μεσημέρι σε χώρο που παραχώρησε η Ιερά Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, δίπλα στο εκκλησιαστικό μουσείο, παρουσία των τοπικών αρχών, Ρωσικής αντιπροσωπείας και πλήθους κόσμου.

Προηγήθηκε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων στρατιωτών και τοποθέτηση των οστών στο Μνημείο, από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως ‘Ανθιμο και από τον Αρχιεπίσκοπο Ροστώφ, Μερκούριο, που εκπροσώπησε τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το γενικό πρόξενο της Ρωσικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέϊ Ποπόφ, τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ευάγγελο Λαμπάκη, τον δήμαρχο της αδελφοποιημένης ρωσικής πόλης Σόσνοβι Μπρορ, Ντιμίτρι Πουλιαγέφσκι, τον Στρατηγό Διοικητής της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού και τον Πλοίαρχο του ρωσικού πολεμικού Caesar Kunikov, που κατέπλευσε χθες στο λιμάνι της ακριτικής πόλης.

«Αποφασίσαμε την παραχώρηση της χρήσεως μέρους της πλατείας της Ιεράς Μητροπόλεως, για την τοποθέτηση εκεί του παλαιού Μνημείου των Ρώσων στρατιωτών, επειδή θεωρούμε ότι η μνήμη εκείνης της ιστορικής απαρχής του τόπου μας, οφείλει να διαφυλαχθεί και να μεταλαμπαδευθεί για να διδάσκει το ομόδοξο που μας συνδέει με το ρωσικό λαό, χωρίς να θίγει κανένα άλλο θρήσκευμα ή μειονότητα. Είναι στοιχείο εξάπαντος βασικό για κάθε πολιτιστική και πνευματική συνεργασία και σχέση», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ‘Ανθιμος.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη κ. Ποπόφ αναφέρθηκε στις μακραίωνες σχέσεις φιλίας των δυο λαών, επαίνεσε την πρωτοβουλία της Μητρόπολης, του δήμου και των τοπικών πολιτιστικών φορέων στη δημιουργία του Μνημείου και προσέφερε μετάλλια εκ μέρους της Ρωσικής Κυβερνήσεως σε όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του. Στις σχέσεις συνεργασίας και φιλίας αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους και οι δήμαρχοι των αδελφοποιημένων δήμων Αλεξανδρούπολης και Σόσνοβι Μπρορ, κ.κ. Λαμπάκης και Πουλιαγέφσκι.

Όπως τονίσθηκε, το Μνημείο έγινε με τη θερμή υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, με την εθελοντική προσφορά εργασίας παλιννοστούντων τεχνιτών και μαστόρων και τη συνδρομή του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Παλιννοστούντων Επιχειρηματιών Κώστα Γκαπαερίδη και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ρώσικο Σπίτι».

Λίγο πριν τα εγκαίνια, στην μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που έγινε στην κεντρική λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης, συμμετείχε και άγημα Ρώσων πεζοναυτών, του ρωσικού πολεμικού πλοίου Caesar Kunikov, οι οποίοι με τη συνοδεία στρατιωτικής μπάντας, παρέλασαν και απέδωσαν τιμές για τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου.

Το Ρωσικό άγημα που παρέλασε πριν ξεκινήσει η διέλευση των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων, έτυχε θερμού χειροκροτήματος από τον κόσμο, ενώ όπως δήλωσε ο γενικός πρόξενος κ. Ποπόφ, είναι η πρώτη φορά που Ρώσοι συμμετέχουν σε παρέλαση εθνικής επετείου στην Ελλάδα.

Την ώρα της παρελάσεως, στο χώρο διαγωνίως από την εξέδρα των επισήμων, συγκεντρώθηκαν ομάδα «αγανακτισμένων πολιτών», οι οποίοι με συνθήματα και πανό αποδοκίμασαν τα πολιτικά πρόσωπα.

Στις εκδηλώσεις που έγιναν στην Αλεξανδρούπολη, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργος Χαντζηκωνσταντίνου.