Μέσα σε μόλις οκτώ μήνες σχεδόν δύο στα δέκα καταστήματα (ποσοστό 17%) έχουν κατεβάσει ρολά.

Πρόκειται για ισόγεια καταστήματα στις πιο κεντρικές οδούς της πόλης, όπως η Τσιμισκή, Βενιζέλου, Μητροπόλεως, Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, αφήνοντας άνεργους περίπου 1.000 αυτοπασχολούμενους και εργαζόμενους, σύμφωνα με έρευνα επιστημονικής ομάδας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Στο διάστημα 1/1/2011-1/8/2011, οι διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα του ΕΕΘ (3.468) ξεπέρασαν για πρώτη φορά -κατά 869- τις εγγραφές (2.603), με τις πρώτες να αυξάνονται κατά 33% σε σχέση με πέρυσι και τις δεύτερες να μειώνονται κατά 18%.

Χάριν συγκρίσεων, αξίζει να αναφερθεί ότι το 2008 οι εγγραφές ήταν κατά 1.247 περισσότερες από τις διαγραφές, το 2009 υπερτερούσαν κατά 1.020 και το 2010 κατά 228, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας, που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.

Ο κ. Ζορπίδης απέδωσε την κατάσταση στην οικονομική κρίση (οι επαγγελματίες βιώνουν «μείωση πωλήσεων κατά 50% την τελευταία τριετία»), το ασταθές οικονομικό περιβάλλον ( «σε 22 μήνες είχαμε οκτώ φορολογικά νομοσχέδια»), την έλλειψη ρευστότητας, το παραεμπόριο (που κατά τον ίδιο ξεπερνά το 30%), το υψηλό λειτουργικό κόστος και τη έλλειψη θεσμών στήριξης.

Την κατάσταση θα βελτίωνε, υποστήριξε ο ίδιος, η δημιουργία σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές και ΦΠΑ, βελτίωση ρευστότητας/δανειακών όρων και πάταξη παραεμπορίου.

«Πριν τρία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, «δεν υπήρχε ούτε ένα κλειστό κατάστημα σε αυτές τις οδούς. Με το που έκλεινε ένα, την επόμενη κιόλας μέρα κάποιος αγόραζε τον αέρα και άνοιγε αμέσως άλλο».

Πρόσθεσε ότι ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες αρχίζουν ξανά να «μεταναστεύουν» εκτός Ελλάδας, αναζητώντας ευνοϊκότερες φορολογικές και οικονομικές συνθήκες.

Σε καταστήματα ένδυσης-υπόδησης η πλειοψηφία των λουκέτων

Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2011, έκλεισαν, στις πέντε οδούς, 191 ισόγεια εμπορικά καταστήματα επί συνόλου 1.134 μαγαζιών, με το πρόβλημα να αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις με είδη ένδυσης-υπόδησης.

Σε χειρότερη μοίρα βρέθηκαν στο οκτάμηνο οι έμποροι των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας (όπου παραμένει «στα αζήτητα» το 23% των καταστημάτων), ενώ η Αγίας Σοφίας έπεται (22%), συνεπεία και των έργων του μετρό.

Πιο «μαλακά» έπεσαν οι καταστηματάρχες των οδών Τσιμισκή και Μητροπόλεως, όπου κλειστά και ανεκμετάλλευτα είναι το 10% και 11% των καταστημάτων αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη, αν συνυπολογιστούν και τα ανώγεια καταστήματα, τα οποία λόγω του ότι βρίσκονται σε όροφο υφίστανται και το μεγαλύτερο πλήγμα, τότε τα ποσοστά λουκέτων και ανεργίας αυξάνονται σημαντικά.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τα ενοίκια έχουν μειωθεί αισθητά: κατάστημα στη Μητροπόλεως, είπε, που μέχρι πριν λίγα χρόνια ενοικιαζόταν προς 3.500 ευρώ το μήνα, τώρα έχει πέσει στα 1700.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα μέλη του ΕΕΘ, σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο του επιμελητηρίου, Κώστα Ποσειδώνος, τους τελευταίους 20 μήνες -μεταξύ 1/1/2010 και 31/8/2011- έχει κλείσει το 25,5% των επιχειρήσεων, που παρέμεναν εγκατεστημένες στις πέντε οδούς μέχρι τις 31/12/2009.

Προσπάθεια χριστουγεννιάτικης αναζωογόνησης της αγοράς
Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί ποια εταιρεία θα αναλάβει το έργο του στολισμού και της διοργάνωσης χριστουγεννιάτικων δρώμενων στην πλατεία και την οδό Αριστοτέλους, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της αγοράς, από 1/12/2011 μέχρι 10/1/2012.

Τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είχε απευθύνει το ΕΕΘ, στο κάλεσμα του οποίου ανταποκρίθηκαν οι: Helexpo-Attract Productions, Expo Ζυγουράκης και Eventeam Μαρκάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη, ο δήμος συμφώνησε ήδη να διαθέσει την πλατεία και την οδό Αριστοτέλους για το στήσιμο του χριστουγεννιάτικου χωριού, με τουλάχιστον 15 σπιτάκια, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει καταστήματα, αλλά αναμένεται να εντυπωσιάσει τους επισκέπτες του με το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο των Βαλκανίων (άνω των 20 μέτρων), παγοδρόμιο και παγοπίστα, γκαλερί με γλυπτά πάγου κτλ.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ζορπίδης, τα δρώμενα θα έχουν μηδενικό κόστος για το ΕΕΘ, λόγω και των περιορισμών, που θέτουν οι επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές. Οι δαπάνες θα καλυφθούν από τα έσοδα των παιχνιδιών του χωριού (που θα έχουν, κατά τον ίδιο, δελεαστικές τιμές) και από χορηγίες.