Τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση και διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα ανέλυσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης Γιώργος Πατούλης, κατά την ομιλία του στη Διεθνή Σύνοδο που διοργάνωσε η Ένωση Δήμων Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Επικαλούμενος το πλεόνασμα αλληλεγγύης και ευαισθησίας που επέδειξαν οι απλοί πολίτες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως οι τοπικές κοινωνίες έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ανθρωπισμού και έδωσαν το τρανό παράδειγμα πως αποτελεσματικές λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο μέσα από συμπράξεις των δήμων με την κεντρική κυβέρνηση. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε με επιτυχία τις εξετάσεις για ανθρωπιστική προσέγγιση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Το ίδιο οφείλουν να πράξουν και οι κυβερνήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, υπογράμμισε ότι η χώρα μας σηκώνει ήδη το μεγαλύτερο βάρος από όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Ο κ. Πατούλης κατέθεσε συγκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σε επίπεδο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό. Μεταξύ αυτών είναι η παροχή Ευρωπαϊκής Οικονομικής Βοήθειας προς την Ελλάδα, ανάλογη των εισροών που δέχεται και στη βάση της ροής των αφίξεων που θα σημειώνονται και κατά το επόμενο διάστημα. Άμεση δημιουργία χώρων υποδοχής στην Ελλάδα , σε συνεργασία και συνεννόηση με τους Δήμους, κι όχι ερήμην τους . Δίκαιη και ισορροπημένη κατανομή του προσφυγικού κύματος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλες τις χώρες μέλη. Χωρίς εξαιρέσεις. Με βάση το ΑΕΠ και τον πληθυσμό κάθε χώρας . Άσκηση διπλωματικών και κάθε άλλου είδους πιέσεων από την Ε.Ε. προς την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερος έλεγχος από πλευράς της γειτονικής μας χώρας στην προώθηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, που σήμερα διαβιούν σε καταυλισμούς εντός της Τουρκίας. Αντίστοιχη ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ε.Ε. και προς τις μεσογειακές χώρες της Αφρικής, που επίσης αποτελούν χώρους από τους οποίους προωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη. Αποτελεσματικότερη φύλαξη των εθνικών μας συνόρων από τις ελληνικές αρχές με τη συνδρομή της FRONTEX καθώς και ενεργοποίηση του συνόλου των Δήμων της Ευρώπης, προκειμένου να καταρτιστεί ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος.