Την ίδρυση και λειτουργία «Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος» στην Αλεξανδρούπολη θέτει, εκ νέου, με επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θεόδωρο Δρίτσα, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πέτροβιτς, 16 χρόνια μετά την ανακοίνωση, από τον τότε υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) Χρήστο Παπουτσή, ίδρυσης της Ακαδημίας στην πρωτεύουσα του Έβρου και με αφόρμηση το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Εποπτείας και Ελέγχου του Ελληνικού Λιμενικού Συστήματος» και ειδικότερα το άρθρο 43 «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Εκπαίδευσης Στελεχών του ΛΣ/ΕΛ-ΑΚΤ», προχώρησε στην αποστολή της εν λόγω επιστολής ζητώντας «την υλοποίηση μίας δέσμευσης της πολιτείας που ουδέποτε υλοποιήθηκε».

Ως προς το ιστορικό ίδρυσης της Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου ανέφερε πως αυτή προβλεπόταν το καλοκαίρι του 2001 με τον ν. 2935/2001 «Περί προσωπικού Λιμενικού Σώματος και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 162 Α/19-7-01) και έκδοση Προεδρικού Διατάγματος στο οποίο θα καθορίζονταν οι λεπτομέρειες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς «με την αριθ. 15/3-4-02 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 68 Α/8-4-02) παραχωρήθηκε δωρεάν και κατά κυριότητα, στο ΥΕΝ έκταση 148 στρεμμάτων, στην περιοχή Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης, για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων για την ίδρυση και λειτουργία Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος… Έκτοτε, όμως, το θέμα έμεινε μόνιμα στις καλένδες».

Σημειώνεται, ότι στην επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας, διευκρινίζεται πως πρόθεση των θεσμικών φορέων του Έβρου δεν είναι η υπόδειξη του θεσμικού πλαισίου και του τρόπου εκπαίδευσης του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος. «…Οι λόγοι για την επιλογή της Αλεξανδρούπολης προφανώς και δεν ήσαν τυχαίοι. Παραμεθόριος και ευαίσθητη περιοχή, λιμάνι διεθνούς ενδιαφέροντος, ιδιάζουσα γεωπολιτική θέση, κόμβος αγωγών κ.ο.κ, εκτιμούμε πως δεν χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης… Είναι ηθική υποχρέωση της Πολιτείας να λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη Παραγωγική Σχολή του Λιμενικού Σώματος» επισημαίνεται.