Δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει Σύμφωνο Συμβίωσης, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το Β Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου απάντησε , με την  γνωμοδότηση του,  σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών κρίνοντας ότι «δεν παρέχεται έδαφος αναλογικής εφαρμογής διατάξεων της ισχύουσας για τους συζύγους φορολογικής νομοθεσίας οι οποίες πρέπει να ερμηνεύονται στενά , αποκλειόμενης της διασταλτικής ερμηνείας ή της αναλογικής εφαρμογής τους στους συμβίους του συμφώνου συμβίωσης». «Κατ’ ακολουθίαν», αποφαίνεται το Β΄τμήμα του ΝΣΚ «τα πρόσωπα που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης δεν υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος».

Το ανώτατο δικαστήριο , επικαλείται την εισηγητική έκθεση του νόμου σύμφωνα με την οποία «οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο  έχουν ως αφετηρία την αρχή ότι στην ελεύθερη συμβίωση επικρατεί η ελευθερία της βούλησης των προσώπων , και όχι ο θεσμικός χαρακτήρας, όπως συμβαίνει στο γάμο». Η αρχή αυτή, όπως επισημαίνεται στην γνωμοδότηση  έχει ως συνέπεια « ο /η σύζυγος από τον γάμο να μην εξομοιώνεται με τον/την σύμβιο/α του συμφώνου συμβίωσης, ούτε υπάρχει νομοθετική βούληση της κατά κανόνα αναλογικής εφαρμογής των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας για το γάμο στα πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.