Κάλεσμα για τη «σωτηρία ανθρώπινων ζωών, της Σένγκεν και της ίδιας της Ευρώπης» απευθύνει με ολοσέλιδο αφιέρωμα στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν» η ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Θα πρέπει να δράσουμε άμεσα. Δεν μπορούμε άλλο να χάσουμε χρόνο. Είναι αξιοθρήνητη η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο προσφυγικό. Και ενώ τα κράτη μέλη φιλονικούν μεταξύ τους, άνθρωποι πεθαίνουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να αποσυντίθεται. Εμείς οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες του ΕΚ και απανταχού της Ευρώπης, καλούμε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συναντώνται σήμερα να δράσουν από κοινού» αναφέρουν.

Ποιοι είναι οι στόχοι της κοινής δράσης:

1. Μια κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη, ώστε να προσφερθεί στέγη, περίθαλψη και τροφή στους πρόσφυγες.

2. Μια οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, θα πρέπει να προστεθεί στη χρηματοδότηση που προβλέπεται για τις γειτονικές χώρες της Συρίας.

3. Θα πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα η απόφαση μετεγκατάστασης των προσφύγων που έχει ήδη παρθεί. Δεν μπορούμε πλέον να χρονοτριβούμε και οι κυβερνήσεις που δεν σέβονται τις νομικές υποχρεώσεις τους θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες.

4. Η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν θα είναι καταστροφή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα πρόσκαιρα μέτρα στα σύνορα θα πρέπει να είναι πρόσκαιρα και χρειάζεται ένα ακριβές σχέδιο για την κατάργησή τους.

5. Η Συμφωνία του Δουβλίνου, με βάση την οποία οι πρόσφυγες υποβάλλουν την αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα άφιξή τους, είναι πλέον νεκρή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει μια νέα και πρακτική λύση, που να βασίζεται σε μια επιμερισμένη ευθύνη ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.