Περισσότερα από 500.000 ευρώ κάθε χρόνο θα είναι η οικονομία που θα προκύψει για το νοσοκομείο της Λαμίας, αφού υποκατέστησε πλήρως την χρήση του πετρελαίου με φυσικό αέριο.

Ήδη το νοσοκομείο έχει συνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου και πλέον σε όλες τις λειτουργίες του χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. Πρόκειται για μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το 2006, ενώ από το 2007 χρονολογείται η σύμβαση με την ΔΕΠΑ. Ο κεντρικός αγωγός του φυσικού αερίου περνά λίγα μέτρα από το κτίριο του νοσοκομείο της Λαμίας και οι εγκαταστάσεις είναι έτοιμες εδώ και τρία χρόνια.

Το τελευταίο διάστημα προωθήθηκε η διαδικασία για τη σύνδεση του νοσοκομείου με τον αγωγό φυσικού αερίου κάτι που έγινε πριν από δυο ημέρες.

Συγχρόνως, το νοσοκομείο της Λαμίας, ετοιμάζει -σε συνεργασία με το ΤΕΙ της πόλης- φάκελο για την συμμετοχή του σε ειδικό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, από το οποίο θα προκύψει συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας υψηλής αποδοτικότητας. Το νοσοκομείο πρόκειται να εγκαταστήσει σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία και να εξοικονομήσει επιπλέον πόρους, από τους οποίους φιλοδοξεί να καλύψει τις λειτουργικές του δαπάνες.

Τέλος, προωθεί διαδικασίες ηλιοθερμικής ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες των κέντρων υγείας σε όλο το νομό.

Εν τω μεταξύ, στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η υποκατάσταση του πετρελαίου με υγραέριο και ηλιοθερμική ενέργεια στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Η δαπάνη για την υλοποίηση του έργου εκτιμάται σε εννιακόσιες εξήντα χιλιάδες εξακόσια τριάντα ευρώ (960.630,00 €), και θα αντιμετωπισθεί από τους πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η διοίκηση του νοσοκομείου με το έργο αυτό στοχεύει στην κατά 50% περίπου μείωση της δαπάνης για πετρέλαιο και παράλληλα στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.