Ξεκίνησαν οι προσπάθειες ανέλκυσης του ελικοπτέρου από τον βυθό του λιμανιού στην Ελευσίνα προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος.

Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, πτέραρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε τέσσερα ενδεχόμενα τα οποία πιθανώς να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πτώση του ελικοπτέρου.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι το ελικόπτερο μπορεί να έχασε ισχύ είτε κάποιου τεχνικού προβλήματος ή από λάθος των χειριστών του. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην παρουσία δεύτερου ελικοπτέρου στο σημείο, το οποίο μπορεί να έπαιξε ρόλο στο ατύχημα.

«Ή μπορεί να είχε κάποια απώλεια ισχύος ή να είχε κάποια απώλεια ελέγχου κατά την αιώρηση λόγω τεχνικής αστοχίας ή ακόμη και ανθρώπινου λάθους, παρόλο που οι χειριστές είναι πολύ έμπειροι αλλά λόγω της πίεσης υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο. Ή επειδή έχει αναφερθεί ότι πίσω του υπήρχε ένα δεύτερο ελικόπτερο που πετούσε λίγο πιο ψηλά, πιθανώς από την έλικα του δευτέρου ελικοπτέρου να δημιουργήθηκαν κάποιοι στροβιλισμοί, να επηρέασαν το ελικόπτερο αυτό που ήταν σε αιώρηση και προσπαθούσε να κάνει υδροληψία με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα.»

Φωτογραφίες του Newsbeast από το ατύχημα

Σώοι είναι και οι τρεις επιβαίνοντες – δύο Αμερικανοί και ένας Έλληνας – ο οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Αττικό» για προληπτικούς ελέγχους. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, οι τρεις είναι καλά στην υγεία τους, δεν κινδυνεύουν, μπήκαν περιπατητικοί.

Το ελικόπτερο τύπου Bell, μισθωμένο για πυροσβεστικές επιχειρήσεις, πραγματοποιούσε υδροληψία όταν για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο αναγκάστηκε να προσθαλασσωθεί. Λίγα λεπτά αργότερα, το σκάφος βυθίστηκε στα 25 μέτρα βάθος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των διασωστών.

Όπως τόνισαν μέλη του Λιμενικού που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης, «αν κάποιο από τα μέλη του πληρώματος είχε εγκλωβιστεί, η κατάληξη θα ήταν ολέθρια». Η ταχύτατη επέμβαση του σκάφους διάσωσης απέτρεψε τα χειρότερα.