Υπό έλεγχο βρίσκεται πλέον η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς τα ξημερώματα της Τρίτης στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα εντός περιφραγμένου χώρου σε επιχείρηση ανακύκλωσης στο χωριό Παναγιούδα.

Πυροσβέστες και στελέχη των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας του δήμου Μυτιλήνης και της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έδωσαν μάχη κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες χάρη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη φωτιά.

Στόχος ήταν να μην επεκταθεί η φωτιά πέραν της μονάδας αλλά και να παραμείνουν ασφαλείς χώροι της επιχείρησης με άλλα εύφλεκτα υλικά, καθώς και άλλες υποδομές. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην αντίδραση τόσο της ομάδας πυρασφάλειας της επιχείρησης που έδρασε άμεσα όσο και των φυλάκων που ειδοποίησαν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε χώρους πλαστικών και χαρτιού και έκαψε δύο μεγάλα κοντέινερς, χωρίς να επεκταθεί στους υπόλοιπους χώρους της επιχείρησης. Λόγω του πυκνού καπνού και της έντονης μυρωδιάς από καμένο πλαστικό, μέχρι και αυτήν την ώρα, η πολιτική προστασία εξέδωσε μήνυμα 112 προς τους κατοίκους της Μυτιλήνης να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα και πόρτες.

«Κάηκαν ανακυκλώσιμα υλικά προερχόμενα στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πάνω από το 80% τους, από μπλε κάδους. Δυστυχώς, υπήρχε αποθηκευμένο υλικό προς ανακύκλωση περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως λόγω των δυσκολιών μετακίνησης αυτό το διάστημα φορτηγών από και προς τον Πειραιά και στη συνέχεια προς εργοστάσια ανακύκλωσης. Πάντως, οι τελευταίοι εργάτες έφυγαν χθες, Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωσης της διαλογής, μετά τις 18:00 το απόγευμα και φεύγοντας κατέβρεξαν τα υλικά», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος εταιρείας «Ανακύκλωση Αιγαίου», Παναγιώτης Σινιόρος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος βρέθηκε στον χώρο της φωτιάς, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που έχει πέραν της περιβαλλοντικής και μια άλλη ανθρώπινη διάσταση, επηρεάζει μια μεγάλη επιχείρηση του νησιού που απασχολεί 70 εργαζομένους».

«Η κατάσταση έχει πλέον ελεγχθεί πλήρως αλλά πρέπει να πούμε ότι η αντιμετώπισή της ήταν πολύ δύσκολη. Κάποια στιγμή αντιμετωπίζαμε φωτιά ύψους 25 με 30 μέτρα», τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, Νίκος Καρασάββας. «Ο χώρος χρειάζεται περιφρούρηση και θα χρειάζεται και μέρες ακόμα αφού με την υψηλή θερμοκρασία και την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξει αναζωπύρωση», πρόσθεσε.