Η αποσύνδεση της ενίσχυσης σε συνδυασμό με τη μη διάθεση των εσπεριδοειδών κινδυνεύει να οδηγήσει την καλλιέργεια σε αφανισμό επισημαίνει με επιστολή που απευθύνει προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Κουτσούκο, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας – Φιλιππιάδας.

Στην εν λόγω επιστολή, η ΕΑΣ ζητά τη στήριξη της παραγωγής των εσπεριδοειδών, δεδομένου του ότι οι αγρότες έχουν υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Άρτας-Φιλιππιάδας Ευάγγελος Βαγγέλης επισημαίνει ότι το πρόβλημα που απασχολεί τους εσπεριδοκαλλιεργητές δημιουργήθηκε μετά την πλήρη αποσύνδεση των ενισχύσεων από 1/1/2010 που τέθηκε σε ισχύ η εφαρμογή της.

Αποτέλεσμα είναι –όπως αναφέρει– χιλιάδες τόνοι πορτοκαλιών να σαπίζουν στα κτήματα με επακόλουθο τον αφανισμό της εσπεριδοκαλλιέργειας, λόγω της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που πλήττει χιλιάδες οικογένειες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό (παραγωγοί, εργάτες, συσκευαστήρια συνεταιριστικά και ιδιωτικά, μεταποιητικές μονάδες συνεταιριστικές και ιδιωτικές κ.ά.) και αφετέρου την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Και καταλήγει ζητώντας από τον κ. Κουτσούκο να προβεί σε άμεσες ενέργειες για τη στήριξη του τομέα, «που θα είναι μια πολύ καλή τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία του νομού».

Η επιστολή κοινοποιείται στους βουλευτές Άρτας Δημήτρη Τσιρώνη, Παύλο Στασινό και Κωνσταντίνο Παπασιώζο, τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον αντιπεριφερειάρχη Aρτας Κωνσταντίνο Παππά και τους δημάρχους Αρταίων Ιωάννη Παπαλέξη και Νικ. Σκουφά Ευστάθιο Γιαννούλη.

Πηγή: agronews.gr