Την είσοδο ενός μετεωροειδούς και τρία ακόμα συστήματα παρακολούθησης μετεώρων, βολίδων και φωτοβολίδων, που σημειώθηκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων και δήμου Καλαμπάκας, τα ξημερώματα της 18ης Φεβρουαρίου, κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στο βίντεο φαίνονται οι καταγραφές από τις τρεις κάμερες του δικτύου AMS, ενώ του ΝΟΑΚ απουσιάζει καθώς λόγω της λαμπρότητας του φαινομένου η κάμερα έφτασε σε κορεσμό.

Είναι δε σε αργή κίνηση (0.5x) και δείχνει ξεκάθαρα ότι το σώμα διασπάστηκε με το που εισήλθε στην ατμόσφαιρα σε τουλάχιστον δύο κομμάτια, στη συνέχεια φαίνεται και ένα τρίτο ενώ προς στο τέλος φαίνεται και η έκρηξη πριν εξαφανιστεί.

Η διάρκεια του φαινομένου είναι περίπου 2,5 δευτερόλεπτα και η ταχύτητα εισόδου κυμαίνεται μεταξύ 17-24 χλμ/δευτερόλεπτο.

☄️To βίντεο της πτώσης του Μετεωροειδούς το οποίο εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων και δήμου Καλαμπάκας, τα ξημερώματα της 18ης Φεβρουαρίου 2024 (03:20 π.μ.)🎬Στο βίντεο φαίνονται οι καταγραφές από τις τρεις κάμερες του δικτύου AMS, ενώ του ΝΟΑΚ απουσιάζει καθώς λόγω της λαμπρότητας του φαινομένου η κάμερα έφτασε σε κορεσμό. Το βίντεο είναι σε αργή κίνηση (0.5x) και δείχνει ξεκάθαρα ότι το σώμα διασπάστηκε με το που εισήλθε στην ατμόσφαιρα σε τουλάχιστον δύο κομμάτια, στη συνέχεια φαίνεται και ένα τρίτο ενώ προς στο τέλος φαίνεται και η έκρηξη πριν εξαφανιστεί. Η διάρκεια του φαινομένου είναι περίπου 2,5 δευτερόλεπτα και η ταχύτητα εισόδου κυμαίνεται μεταξύ 17-24 χλμ/δευτερόλεπτο.Γενική Γραμματεία Έρευνας και ΚαινοτομίαςΥπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής ΠροστασίαςΑθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ΕιδήσεωνΕΡΤ

Posted by Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών on Monday, February 26, 2024