Ο Gus Lira, διευθύνων σύμβουλος σε εταιρεία ιδιωτικών τζετ, λάτρευε το μέρος όπου ζούσε στο Μαλιμπού. Το διαμέρισμά του είχε θέα στον ωκεανό, ακριβώς δίπλα στην Pacific Coast Highway. Αλλά ένιωθε πως πρέπει να φύγει από την Καλιφόρνια.

«Πραγματικά ο κύριος λόγος για μένα, και για πολλούς από τους ανθρώπους που γνωρίζω, είναι οι φόροι», δήλωσε ο Lira στο Business Insider, προσθέτοντας ότι πολλοί από τους φίλους του εγκατέλειψαν πρόσφατα την πολιτεία. «Είναι τρελό. Η Καλιφόρνια δυσκολεύει τους πάντες».

Οι περισσότεροι πλούσιοι κάτοικοι της Καλιφόρνιας ψάχνουν για κάποια καλή προσφορά για να αγοράσουν σπίτι. Ωστόσο, η αγορά πολυτελών κατοικιών στο Λος Άντζελες έχει «παγώσει», με τις πωλήσεις κατοικιών στην πολιτεία να έχουν επιβραδυνθεί, εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων, των επιπτώσεων της απεργίας στο Χόλιγουντ αλλά και των φόρων.

Για ορισμένους πλούσιους κατοίκους του Λος Άντζελες, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην επιθυμία τους να φύγουν ήταν ο «φόρος επί των αρχοντικών», που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2023. Σύμφωνα με αυτόν, επιβλήθηκε φόρος 4% στις πωλήσεις για σπίτια άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων και φόρος 5,5% για σπίτια άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Δεν είμαι πια κάτοικος της Καλιφόρνιας»

Κάποιοι φίλοι του Lira, από την κομητεία Όραντζ, που είχαν αγοράσει σπίτι στο Λας Βέγκας, του συνέστησαν να κοιτάξει για αγορά σπιτιού στη Νεβάδα. Εκείνος ήταν επιφυλακτικός ως προς το εάν θέλει να μετακομίσει στην έρημο. Αλλά αφού επισκέφθηκε το Summerlin, μια κοινότητα του Λας Βέγκας κοντά στο Red Rock Canyon, αγόρασε σπίτι μέσα σε λίγες ημέρες. Πρόκειται για ένα σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων, με πισίνα, αξίας 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Lira είπε ότι ένα παρόμοιο σπίτι στη γειτονιά του στο Μαλιμπού θα κόστιζε έως και 8 εκατομμύρια δολάρια. «Αλλά δεν είμαι πια κάτοικος της Καλιφόρνιας», είπε. «Δεν μπορούσα να το αντέξω οικονομικά πια. Δεν μπορείς να ζήσεις όταν παίρνεις 100 δολάρια και σου παίρνουν 60 δολάρια».

Η Cami Lincowski, μεσίτρια ακινήτων στο Λας Βέγκας που βοήθησε τον Lira να βρει το νέο του σπίτι, δήλωσε ότι είδε μια άνοδο στους πελάτες από την Καλιφόρνια που έρχονται στο Λας Βέγκας «επειδή βλέπουν πόσο καλά περνάς εδώ».

Το Λος Άντζελες βρέθηκε στην κορυφή της λίστας της Redfin με τις περιοχές των ΗΠΑ από τις οποίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιθυμούν περισσότερο να φύγουν, με βάση τα δεδομένα των χρηστών της για τις αναζητήσεις σπιτιών. Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι κάτοικοι της πολιτείας ήταν πιο πιθανό να θέλουν να μετακομίσουν στο Λας Βέγκας και το Σιάτλ. Μάλιστα, πολλοί φαίνεται ότι έκαναν αυτό το βήμα, καθώς η πολιτεία έχασε 350.000 κατοίκους μεταξύ 2021 και 2023, σύμφωνα με την απογραφή των ΗΠΑ.

Οι χαμηλότεροι φόροι αλλά και ο περισσότερος χώρος έχουν επίσης προσελκύσει τους Καλιφορνέζους στη Φλόριντα, το Τέξας και το Τενεσί, μεταξύ άλλων. Αλλά η «μεγάλη έξοδος» δεν συμβαίνει μόνο μεταξύ εκείνων που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Ο ιστότοπος SmartAsset διαπίστωσε ότι ακόμα και οι πλουσιότεροι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τις πολιτείες με υψηλό κόστος διαβίωσης, όπως η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια.

Η Jennifer Janzen, μεσίτρια ακινήτων στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι πρόσφατα είχε πελάτες από το Λος Άντζελες που εγκαταστάθηκαν στο νότο για να αλλάξουν τρόπο διαβίωσης. Μια πελάτισσα έφυγε από το σπίτι της στο Χόλιγουντ και εγκαταστάθηκε σε ένα σπίτι πέντε υπνοδωματίων, αξίας 7 εκατομμυρίων δολαρίων, στη Σάντα Φε. Η Janzen δήλωσε ότι η πελάτισσα ήθελε έναν τρόπο ζωής «γεμάτο ανέσεις» και ένα «ήσυχο» μέρος για να ζήσουν οι γονείς της.

Άλλοι πελάτες της Janzen ήταν και μια οικογένεια, που είχε κουραστεί από τη ζωή στην πόλη του Λος Άντζελες. Κατέληξαν σε ένα σπίτι αξίας 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων, 10.000 τετραγωνικών μέτρων στη Σάντα Φε, το οποίο διέθετε δικό του γήπεδο τένις και γήπεδο ποδοσφαίρου. «Οι άνθρωποι που έρχονται από το Λος Άντζελες θέλουν το σπίτι τους να είναι και το θέρετρό τους, και πόλεις όπως η Σάντα Φε παρέχουν τεράστιες εκτάσεις γης», δήλωσε η Janzen.

«Ο φόρος επί των αρχοντικών ήταν η χαριστική βολή»

Ένας άλλος παράγοντας αυτής της κατάστασης είναι ο φόρος επί των αρχοντικών, για τον οποίο η βιομηχανία πολυτελών ακινήτων έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τότε που οι ψηφοφόροι του Λος Άντζελες ενέκριναν το μέτρο τον Νοέμβριο του 2022 με ποσοστό 57%. Ο Lira αποκάλεσε τον φόρο ως τη «χαριστική βολή» για να εγκαταλείψουν την Καλιφόρνια ο ίδιος και οι υψηλόμισθοι φίλοι του.

Ο φόρος επί των αρχοντικών έχει επίσης πιθανώς συμβάλει στη χαμηλή διαθεσιμότητα πολυτελών κατοικιών στο Λος Άντζελες, με τους πιθανούς πωλητές να ανησυχούν για το πόσα μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν σε φόρους. Από την 1η Απριλίου, την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή ο φόρος, έως την 1η Ιουνίου, μόνο τρία σπίτια άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκαν στο Λος Άντζελες, ανέφερε το Vanity Fair. Σχεδόν 130 σπίτια στο ίδιο εύρος τιμών πωλήθηκαν μόνο τον Μάρτιο, ακριβώς πριν τεθεί σε ισχύ ο φόρος, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Jade Mills, μεσίτρια ακινήτων στο Λος Άντζελες, ανέφερε πως είχε έναν πελάτη που ήθελε να πουλήσει το σπίτι του, αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά υπαναχώρησε εντελώς από τη διαδικασία, όταν συνειδητοποίησε ότι θα έπρεπε να πληρώσει τον φόρο του 5% – δηλαδή περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια. Έτσι, ορισμένοι από τους πλουσιότερους Καλιφορνέζους αποφασίζουν να κρατήσουν τα σπίτια τους στο Λος Άντζελες, αλλά να τα νοικιάσουν ως πολυτελείς κατοικίες.

Ο Rob Desantis, ιδιοκτήτης σπιτιού, έβαλε στη λίστα το σπίτι του με επτά υπνοδωμάτια και 12 μπάνια στο Manhattan Beach για 150.000 δολάρια τον μήνα. «Πρόκειται για αντιστάθμιση», δήλωσε ο Desantis, επενδυτής. «Πιστεύω ότι η εκμίσθωσή του θα αναδείξει την αξία του ακινήτου με πολύ καλύτερο τρόπο».

Το αδιέξοδο έφτασε ακόμη και στα ριάλιτι, καθώς οι μεσήτες του Λος Άντζελες της δημοφιλούς σειράς του Netflix για αγοραπωλησίες ακινήτων «Selling Sunset» άνοιξαν την τελευταία σεζόν τους διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση. «Αυτό θα είναι ένας εφιάλτης για εμάς», δήλωσε η μεσήτρια Mary Fitzgerald στην εκπομπή. «Την πατήσαμε».