Ανατιμήσεις στα περισσότερα είδη διατροφής, σε έτοιμα γεύματα που σερβίρονται από καταστήματα μαζικής εστίασης, στα αναψυκτικά, στους χυμούς, στους καφέδες και τα αφεψήματα, στο κόστος της αγροτικής παραγωγής, στα τιμολόγια των μέσων μεταφοράς, στα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης σπιτιών, ρούχων, υποδημάτων και σε πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και αυξήσεις 23%, στα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων, φέρνουν από την ερχόμενη εβδομάδα, οι νέες ρυθμίσεις στο καθεστώς ΦΠΑ που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο

Από την προσεχή Δευτέρα, εκατοντάδες είδη διατροφής που διατίθενται σε σούπερ μάρκετ και σε άλλες μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς και τα είδη εστίασης, θα αλλάξουν συντελεστή ΦΠΑ (από το 13% στο 23%), με συνέπεια οι τιμές τους να αυξηθούν άμεσα κατά 9%.

Στα παράδοξα είναι ότι ο σολομός μένει στο 13%, αλλά ο μοσχαρίσιος κιμάς πάει στο 23%. Τα μακαρόνια μένουν στο 13%, ενώ τα τορτελίνια πάνε στο 23%.

Στα είδη διατροφής που μετατάσσονται άμεσα από τον συντελεστή ΦΠΑ 13%στο συντελεστή 23%, μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται:

-Μοσχαρίσιο κρέας, ζάχαρη, ξύδι, αλάτι, ρίγανη, καφές, κακάο, αφεψήματα, αλλαντικά, ζαχαρώδη και ζαχαρωτά, πατατάκια, ποπ κόρν, γαριδάκια, τσίχλες, κράκερς, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, καταψυγμένες πίττες, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, λιπαρές ουσίες (μαργαρίνες, βιτάμ κ.λπ.), κονσέρβες (τόννος, τοννοσαλάτα κ.λπ.), τοματοπολτοί, αναψυκτικά, χυμοί και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά.

-Όλα τα μαγειρεμένα φαγητά και τα λοιπά είδη που σερβίρονται σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, οινομαγειρεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, σνακ μπαρ, κυλικεία, φαστφουντάδικα και καντίνες.

Πολλές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων και εστίασης έχουν προμηθευτεί τα πωλούμενα είδη καταβάλλοντας συντελεστή ΦΠΑ 13% και από την προσεχή Δευτέρα υποχρεούνται να τα διαθέσουν με 23%. Βεβαίως είναι στο χέρι τους να απορροφήσουν τις αυξήσεις, τουλάχιστον για την αρχή.

Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που επίσης οι δραστηριότητές τους μετατάσσονται από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή 23%. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις:

-Πώλησης ανθέων

-Παροχής υπηρεσιών μεταφοράς (ταξί, φορτηγά δημόσια χρήσης κ.λπ.)

-Παροχής υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μαραγκοί, ελαιοχρωματιστές κ.λπ.

-Παροχής υπηρεσιών επισκευής ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών

-Παροχής υπηρεσιών επιδιόρθωσης και μετατροπής ενδυμάτων και υφασμάτων οικιακής χρήσης

-Παροχής υπηρεσιών οδοκαθαρισμού, αποκομιδής και ανακύκλωσης απορριμμάτων και επεξεργασίας αποβλήτων

Στις περιπτώσεις αυτές, περιλαμβάνονται επίσης ιδιωτικά θεραπευτήρια για τις υπηρεσίες νοσηλείας που παρέχουν, επιχειρήσεις θεαμάτων (κινηματρογράφοι κ.λπ.), συγγραφείς, καλλιτέχνες και συνθέτες.

Ανατιμήσεις θα πρέπει να αναμένονται και στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, κυρίως των υπεραστικών λεωφορείων, των πλοίων και των αεροπλάνων όπου οι δραστηριότητες ασκούνται από ιδιώτες. Δεν αποκλείεται όμως να σημειωθούν ανατιμήσεις και στα εισιτήρια των αστικών λεωφορείων και των τρένων, οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των οποίων ελέγχονται από το Δημόσιο.