Η απουσία διαφάνειας στην διαδικασία χειρισμού ζητημάτων που σχετίζονται με την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και το εισαγόμενο αλουμίνιο από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, κλιμακώνει τις ανησυχίες ότι συγκεκριμένες εταιρείες ενδέχεται να άσκησαν «ανάρμοστη επιρροή» στη διαδικασία, όπως ανέφερε σε έγγραφο της η εσωτερική υπηρεσία εποπτείας του υπουργείου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Γενικός Επιθεωρητής του υπουργείου Εμπορίου (IG) δήλωσε ότι εντόπισε πολλαπλούς κινδύνους στην διάρκεια ενός ελέγχου των διαδικασιών των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου του Γραφείου Βιομηχανίας και Ασφάλειας (Bureau of Industry and Security -BIS), αλλά και της υπηρεσίας διεθνούς εμπορίου (International Trade Administration -ITA).

Η διεξαγωγή της έρευνας συνδέεται με την δυνατότητα που είχαν οι εταιρείες να υποβάλλουν αίτημα για την εξαίρεσή τους από την καταβολή του 25% των δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και του 10% των δασμών στο εισαγόμενο αλουμίνιο.

Οι δασμοί επιβλήθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Μάρτιο του 2018 σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την αμερικανική νομοθεσία (Section 232 of the 1962 Trade Expansion Act).

Η έρευνα εντόπισε αποδείξεις ότι το υπουργείο Εμπορίου είχε μία ανεπίσημη διαδικασία προσφυγών, ενώ άλλαξε τα κριτήρια εσωτερικής αξιολόγησης, μετά από επικοινωνία που είχε με μία εταιρεία που ήταν αντίθεση με προηγούμενη απόφαση.

Παράλληλα, το υπουργείο απέτυχε να καταγράψει πλήρως, περισσότερες από 100 συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες με τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

«Πιστεύουμε πως τα ζητήματα αυτά, δημιουργούν την εντύπωση ότι η εξέταση των αιτημάτων εξαίρεσης [από την εφαρμογή της νομοθεσίας επιβολής των δασμών] δεν ήταν ούτε διαφανής, αλλά ούτε και αντικειμενική», ανέφερε το γραφείο του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου σε μία ανακοίνωσή του με ημερομηνία 28 Οκτωβρίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες.

Στην ίδια προειδοποιητική ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα ευρήματα συγκλίνουν «προς την εμφάνιση ανάρμοστης άσκησης επιρροής στην διαδικασία της λήψης αποφάσεων, σχετικά με τα αιτήματα των εξαιρέσεων από τους δασμούς».