Την έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης του μέτρου αποκλεισμού κυρώσεων, ώστε να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά τη Τεχεράνης, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «ξεκίνησε την επίσημη διαδικασία για την ενεργοποίηση του Blocking Statute, με την ανανέωση της λίστας των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, επί των οποίων θα ισχύσει το μέτρο και αναφέρεται στον ευρωπαϊκό κανονισμό του 1996, που είχε ως αντικείμενο την αποφυγή επιβολής αμερικανικών εξωεδαφικών κυρώσεων στο πλαίσιο των εμπάργκο κατά του Ιράν, της Κούβας και του Σουδάν.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ εντός δύο μηνών εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι κυβερνήσεις της Ένωσης το απορρίψουν επισήμως, αλλά επίσης μπορεί να ενεργοποιηθεί συντομότερα, εάν υπάρξει ισχυρή πολιτική υποστήριξη.

«Τώρα πρέπει να ενεργήσουμε», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου στη Σόφια, όπου έλαβε την «ομόφωνη» υποστήριξη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία, οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν για τη διατήρησή της.

«Η άρση των κυρώσεων που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διεθνούς συμφωνίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να αμβλύνει τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων επί των ευρωπαϊκών εταιρειών και λαμβάνει μέτρα για την διατήρηση της ανάπτυξης του εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Ε.Ε. και το Ιράν που ξεκίνησαν όταν ήρθησαν οι κυρώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της η Κομισιόν.

Ο νόμος του αποκλεισμού των κυρώσεων επιτρέπει στις ευρωπαϊκές εταιρείες και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να μην υπάγονται σε ρυθμίσεις για τις κυρώσεις που λαμβάνονται από τρίτες χώρες και προβλέπει ότι καμία απόφαση ξένων δικαστηρίων, που λαμβάνεται με βάση τις ρυθμίσεις για τις κυρώσεις, δεν εφαρμόζεται εντός της Ε.Έ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσης τη διαδικασία που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στο Ιράν, ειδικότερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να προβάλουν αντιρρήσεις στα μέτρα αυτά. «Η διαδικασία μπορεί να διακοπεί εάν οι πολιτικές συνθήκες δεν δικαιολογούν την υιοθέτηση των μέτρων», διευκρίνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.