Η πολυσυζητημένη ελληνική πρόταση που εστάλη το βράδυ της Πέμπτης στους θεσμούς συντάχθηκε με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της γαλλικής κυβέρνησης, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται αξιωματούχους με γνώση επί του θέματος.

Η Γαλλία και η Κομισιόν, προσθέτει το δημοσίευμα, ηγούνται μίας μικρής ομάδας αντιπροσωπειών που προσπαθούν να ξεπεράσουν ένα αυξανόμενο κύμα επιφυλάξεων και δυσπιστίας χωρών της Ευρωζώνης.

«Παρά τη βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις έλεγαν ότι η πρόταση αποτελεί κυρίως έργο του Γιώργου Χουλιαράκη, του αναπληρωτή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος θεωρείται ευρύτερα ως πραγματιστής από τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη», συμπληρώνει ο αρθρογράφος.

Σενάρια για βοήθεια στη συγγραφή της ελληνικής πρότασης όμως δημοσίευσε και η γερμανική Bild λίγο μετά την ανακοίνωση της κατάθεσής της προς τους θεσμούς. Όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα, οι νέες ελληνικές προτάσεις συντάχθηκαν με τη βοήθεια τεχνοκρατών της τρόικα – ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ.