Τις προτάσεις των ακτοπλόων περιμένει η κυβέρνηση μετά τις δυο διαδοχικές συναντήσεις που έγιναν χθες έτσι ώστε να βρεθεί λύση στις τσουχτερές τιμές των εισιτηρίων. Έως την Πέμπτη οι ακτοπλόοι δεσμεύθηκαν να επανέλθουν με εκπτωτικά πακέτα για οικογένειες που θα περιλαμβάνουν και τα ΙΧ όσο και για δρομολόγια υψηλής ζήτησης από μεγάλα λιμάνια της χώρας και προς δημοφιλείς προορισμούς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό που δεν μπορεί να παραβλεφθεί είναι η επιχειρηματική αυτονομία αλλά και τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά της ακτοπλοϊκής αγοράς στη χώρα μας. Σε καμία περίπτωση έλεγαν δεν μπορεί το κράτος να υποδείξει το ποσοστό της μείωσης σε μια ελεύθερη αγορά και δεν είναι αυτός ο ρόλος του αλλά πάντα θα προσπαθεί να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την στήριξη των πολιτών.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ακόμα ότι στις επαφές που έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με τους εκπροσώπους της ακτοπλοΐας τους ζητήθηκε να εξαντλήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για μειώσεις στο κόστος των ναύλων για τους πολίτες οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις στρέφονται στην ηπειρωτική χώρα μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν.

Στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast έπεσαν και αριθμοί και αυτό που υπογραμμίστηκε από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ότι το περιθώριο μείωσης στα εισιτήρια των πλοίων είναι υπαρκτό καθώς τα καύσιμα έχουν μειωθεί κατά περίπου 45% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022. Και αυτό δεν έχει αποτυπωθεί στις τιμές των εισιτηρίων.

Οι καλύτερες τιμές στα βασικά δρομολόγια «κορμού» – δηλαδή από λιμάνια όπως ο Πειραιάς, η Ραφήνα, η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα πρέπει να επιτευχθούν, όπως σημείωναν από το Μέγαρο Μαξίμου, λαμβάνοντας υπόψιν τις οικονομικές δυνατότητες της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι οι εκπτώσεις θα είναι στοχευμένες και θα είναι πέραν των εκπτώσεων που υπάρχουν για κατοίκους νησιών, δικαιούχους κοινωνικού τουρισμού αλλά και των άλλων υποχρεωτικών εκπτώσεων κοινωνικής πολιτικής (όπως είναι φοιτητές, πολύτεκνοι, ΑμεΑ. κλπ).